FIA neće insistirati na uvođenju trećeg bolida

FIA je isključila opciju o trećem bolidu na stazi uprkos sumnjama da bi broj timova u F1 mogao da se smanji.

Sa Katerhamom koji se i dalje bori da dopremi svoje bolide na Veliku nagradu SAD-a i otežanom stanju u Marusiji, sve su veće šanse da će manje od 20 bolida biti na stazi na predstojeće tri trke. Postoji klauzula u ugovoru između timova, Formule 1 i FIA organizacije da ukoliko broj bolida padne na ispod 20 postoji mogućnost o uključivanju trećeg bolida. Međutim, timovima je neophodno to saopštiti 60 dana ranije tako da je takav potez za sada isključen.

Kada je reč o sledećoj sezoni, ova opcija je sve izvesnija. Ipak, veći timovi i dalje sumnjaju u realizaciju ovog plana. Šef Mercedes motorsporta Toto Wolff je izjavio da to ne može da se desi bez dugog planiranja.

„Po propisima ukoliko broj bolida padne ispod 20, FIA i nosioci prava mogu da zatraže od tima da obezbedi treći bolid,“ izjavio je Wolff povodom poslednjih dešavanja u F1 karavanu. „Pre svega, neophodno je izgraditi logistiku, infrastrukturu i obezbediti resurse za treći automobil. Potrebna su vam pravila za treći automobil. Od kog trenutka kreće bodovanje, da li će treći automobil donositi bodove ekipi? Dakle, postoji mnogo stvari koje se moraju urediti pre nego što treči bolid ugleda stazu.“

„Ja se nadam de će svi timovi ostati na okupu, ali ako se istorija ponavlja onda odlazak ekipa iz karavana ne bi bio preveliko iznenađenje.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video