Auto trke Formula E

FIA homologirala osam proizvođača agregata za FE

2014/2015 FIA Formula E Championship. Long Beach ePrix, Long Beach, California, United States of America. Saturday 4 April 2015 Nelson Piquet Jr (BRA)/China Racing - Spark-Renault SRT_01E Photo: Zak Mauger/LAT/Formula E ref: Digital Image _L0U8079

Formula E projekat je koji je započeo prošle godine i prva sezona je uspešno okončana. Pred početak sezone 2015/2016 FIA je homologirala osam proizvođača pogonskih jedinica. Na ovaj način unutar FE šampionata biće otvoren i šampionat proizvođača.

Osam od deset timova koristiće opremu koju su izradili sami ili u kooperaciji sa partnerima, dok se ekipa Team Aguri odlučila da i u narednoj sezoni koristi bolid SRT_01E, koji su svi timovi koristili u prvoj sezoni šampionata. Dragon Racing postigao je dogovor sa Venturi racingom i koristiće njihove bolide VM200-FE-01.

Za narednu sezonu promene su dozvoljene na pogonskoj jedinici, dok šasije ostaju standardne. Motor, regulator, menjač i sistem za hlađenje su elementi koji u potpunosti mogu biti razvijeni.

Renault i Citroen DS biće prisutni u Formula E šampionatu naredne sezone. Renault sa šampionskim timom iz prve sezone e.Dreams koji će koristiti bolid Renault Z.E.15, dok je Citroen ostvario partnerski odnos sa Virgin racingom, čiji će vozači sesti za volan bolida pod oznakom Virgin DSV-01.

Startna lista timova za sezonu 2015/2016

ABT Schaeffler Audi Sport (ABT Schaeffler FE01)
Andretti Formula E Team (Andretti ATEC-01)
Dragon Racing (Venturi VM200-FE-01)
DS Virgin Racing Formula E Team (Virgin DSV-01)
Mahindra Racing Formula E Team (Mahindra M2ELECTRO)
NEXTEV TCR Formula E Team (NEXTEV TCR FormulaE 001)
Renault e.Dams (Renault Z.E.15)
Team Aguri (SRT_01E)
Trulli Formula E Team (Motomatica JT-01)
Venturi Formula E Team (Venturi VM200-FE-01)

foto: autosport.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video