Fetel trijumfovao ispred dva Mercedesa

Velika nagrada Bahreina je imala od svega po malo. Pobeda Fetela, odlična vožnja Hamiltona i Gaslija i Kimijev incident u boksu.

Ceo vikend u Bahreinu je pokazivao da će na kraju slaviti Sebastijan Fetel. Čim su se ugasila crvena svetla Fetel je pojurio ispred ostalih dok je iza njega na startu  Botas vrlo elegantno obišao Kimija Raikonena i izašao na drugo mesto. Hamilton je lepo startovao, ali ga je Alonso odmah obišao. Hamilton se zatim našao u sendviču između Alonsa i Ferštapena. Ferštapen, standardno agresivan, je  tokom napada na Hamiltona napravio grešku koja će ga mnogo koštati.

Tokom obilaska Hamiltona sa unutrašnje strane u krivini 1, Ferštapen je bio standardno agresivan i prišao bliže Hamiltonu bliže nego što je trebalo, to je rezultiralo bušnim pneumatikom na Ferštapenovom vozilu. Dok se Ferštapen vraćao u boks zbog tog pneumatika, njegov timski kolega Danijel Rikardo je parkirao bolid pored staze zbog problema sa elektronikom. Ferštapen je posle zamene pneumatika izašao na stazu, ali je i on u tom krugu parkirao bolid pored staze zbog dodatnih problema nakon kontakta sa Hamiltonom.  Ovo je prva trka još od Koreje 2010. da nijedan Red Bul nije završio trku.

Nakon virtuelnog vozila bezbednosti zbog dva Red Bula pored staze, Hamilton je pokazao zašto je šampion. U samo jednoj krivini pretekao je prvo Alonsa pomoću DRSa, a  zatim je iskoristio borbu između Okona i  Hilkenberga da ih obojicu obiđe odjednom.

Pjer Gasli, koji je zasluženo proglašen za vozača dana, je bio sledeća Hamiltonova meta. Hamilton ga je sa lakoćom obišao, a Gasli se do kraja trke odlično držao i trku završio kao 4.

Pit stop Kimija Raikonena je obeležio trku u Bahreinu. Nastao je opšti haos kada je Raikonenov bolid spušten sa dizalice pre nego što je zadnji levi točak zamenjen. Raikonenu je dato zeleno svetlo za izlazak iz boksa i on je prešao preko noge mehaničara koji nije stigao da se pomeri u celoj toj zbrci. Raikonenu su javili da zaustavi bolid pre nego što je napustio pit lejn. Nakon trke je Ferari saopštio da je mehaničar u bolnici, operisan pošto su mu u incidentu polomljene obe kosti potkolenice leve noge.

Hamilton je u poslednjih nekoliko krugova imao problema u radio komunikaciji sa timom, pa se čulo koliko je iznerviran nedostatkom informacija o strategiji. Botas je smanjivao razliku između sebe i Fetela iz kruga u krug, ali mu je na kraju ponestalo brzine u ključnim trenucima kako bi Srebrnim strelama doneo pobedu nad Ferarijem.

Na podijum su se popeli Fetel, Botas i Hamilton. Gasli je kao četvrti doneo prve bodove za Toro Roso, Kevin Magnusen je bio peti ispred Hilkenberga. Alonso i Vandorn su doneli nove bodove za Meklaren, dok je Markus Erikson prekinuo niz od 50 trka van bodova i završio kao 9.  Esteban Okon je kompletirao prvih deset nakon žustre borbe sa Karlosom Saincem.

 

 

 

Video