Ferrari rekao – Zbogom Kimi

foto: F1.com

Kimi Raikkonen, vozač iz Finske koji je u F1 šampionat stigao, 2001. godine u ekipu Sauber, nakon što se povukao Mika Hakinen 2002. godine dobio je priliku da vozi u McLaren Mercedesu, što je verovatno i najupečatljiviji deo njegove karijere. Danas je objavljeno da na kraju sezone Kimi ostaje bez ugovora sa Ferarijem. Da li ovo znači povlačenje iz najbržeg cirkusa?

Kimi koji je rođen 1979. godine u Finskoj, stigao je u F1 cirkus kao mlada zvezda u usponu. Kroz karijeru nije menjao mnogo timova. Iz Sauber Petronasa, koji mu je bio prvi tim, prešao je u McLaren Mercedes, a zatim u Ferrari, iz kog je imao kratak izlet u Lotus F1 tim, nakon dvogodišnje pauze, nakon čega se ponovo vratio u Ferrari.

Trka u Abu Dabiju svakako će ostati zauvek upamćena. Kada su preko timskog radija počeli da govore Raikkonenu šta da radi, on im je samo odbrusio – “Leave me alone, I know what I’m doing.”, odnosno „Ostavite me na miru, znam šta radim“. Kada ga je novinar jednom prilikom pitao koji je najuzbudljiviji momenat tokom trke, Kimi je odgovorio – Na startu! Zatim je usledilo pitanje – A najdosadniji?  na šta je usledio odgovor „Sada“.

Tokom karijere, Kimmiju je samo jednom pošlo za rukom da postane šampion – 2007. godine u Ferrariju. Vicešampion je bio u McLaren Mercedesu 2003. godine, kada je ovu ekipu pratio niz problema i 2005. godine. Treću poziciju u šampionatu sveta zauzimao je tri puta – dva puta sa Ferarijem i jednom sa Lotusom.

Međutim, o povlačenju nema reči. Samo što je objavljeno da će Kimija u Ferrariju zameniti mladi Charles Leclerc, ubrzo je obelodanjeno da je Fenac potpisao dvogodišnji ugovor sa Sauberom, iz kog je i potekao. Da li će „Ledeni“ karijeru završiti u timu s kojim je i počeo?

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video