Factory Aprilia Gresini debituje sa novim V4 motorom

Factory Aprilia Gresini nastavila je sa svojim pred sezonskim prirpemama za 2015 u Jerezu ovog vikenda, gde su Alvaro Bautista i Marco Melandri izašli na stazu sa novim V4 motorom sa pneumatskim ventilima.

„Uprkos lošem vremenu, skupili smo dosta informacija – uglavnom pozitivnih“, objasnio je Romano Albesiano. „Ovo je bila prva prilika za punu upotrebu motora sa pneumatskim ventilima koji se pokazao veoma obećavajuće u smislu maksimalne brzine i upravljivosti. Uprkos tome ostaje mnogo posla oko podešavanja mapature motora. Alvaro nastavlja da se prilagođava Aprilji ali kao i uvek ostaje još prostora za napredak“.

Po prvi put vozači su mogli da osete novi V4 motor i to sa zajedno sa pneumatskom tehnologijom ventila. Motor je moćniji od svog predhodnika i debitovao je u sredu, i prvog dana Aprilija se fokusirala na elektroniku i podešavanja. Bautista je odvezao 131 krug tokom tri dana i ostvario je najbolje vreme kruga 1’40.6. Melandri je odvezao 123 kruga i postigao najbolje vreme od 1’41.5.

Bautista: „Možemo biti zadovoljni kako je prošlo, iako je vreme usporilo naš napredak. Nastavio sam da koristim motor iste konfiguracije kao tokom testova u Valensiji. Fokusirali smo se na šasiju. Bio sam u mogućnosti da koristim novi motor sa pneumatskim ventilima drugog dana, snaga je velika ali ostaje da se obavi još posla. Odvezli smo nekoliko krugova po mokrom ali mi i dalje trebamo da naučimo više o tome kako se motor ponaša u ovakvim uslovima. Sada počinju zimske pauze tako da ćemo se malo udaljiti od posla i odmoriti od duge sezone, a onda se vratiti i trenirati kako bi bili spremni. U međuvremenu, ja ću definitivno biti u fabrici Aprilije da lično vidim sav taj veliki posao koji tehničari rade na motoru“.

Aprilijini vozači nastavljaju sa testiranjima u Maleziji 4. februara.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video