F1 timovi nemaju rešenje za finansijske probleme

Najveći timovi iz F1 tvrde da ne postoji lak način za obezbeđivanje finansijskih sredstava. Kolaps koji su doživeli Katerham i Marusija lakše dočaravaju svima koliko su zapravo visoki troškovi F1 tima. Istovremeno stečaj ova dva tima poziva na akciju pre nego što još neko otpadne iz karavana.

I pored činjenice da se timovi slažu da problem troškova mora da se reši, put ka rešenju vide drugačije. Manji timovi žele ravnomerniju raspodelu prihoda i smanjenje prihoda, dok njihovi veći rivali smatraju da takve promene neće rešiti problem na duže staze. Oni smatraju da takav scenario može dovesti do masovnog otpuštanja.

Šef Mercedes Motorsporta Toto Wolf je rekao: „Timovi koji su trenutno u Formuli 1 treba da ostanu tu i da svi zajedno sagledamo situaciju i da dođemo do plana. Svi želimo da na duže staze imamo finansijski zdrave ekipe u F1 karavanu.“

„Vode se razgovori o raspodeli novca, a o tome odlučuje nosilac komercijalnih prava. Ja mogu da ponudim mnogo ideja koje mogu biti kratkoročna rešenja ali opet se vraćamo na priču da sve što date timovima, oni će potrošiti.“

Direktor McLarena Eric Boullier je dodao: „Ovo je poziv za buđenje, možda za sve timovi i moramo da se držimo zajedno i to ćemo pokušati.“

Sistem zahteva promene

Vlasnik Lotusa Gerard Lopez veruje da su postojali segmenti F1 koje je on smatrao za neprihvatljive. „Sada je pravi trenutak da se stvari postave na mesto,“ izjavio je Lopez. „Pod brojem 1: model raspodele novca je potpuno pogrešan. Kada imate timove koji se samo pojavljuju u šampionatu, i za to dobijaju više novca od timova koji troše novac cele sezone, onda je to nedopustivo.“

Lopez je takođe izdvojio dramatičan skok troškova motora ove godine koji je uslovio i veći budžet, a to je bolno za manje timove.

Pronalazak rešenja

Bes manjih timova u ovoj situaciji je jasan, pogotovo šefa Force India tima, Boba Fernley-a. Postojali su predlozi između Lotusa, Saubera i Force Indie da se bojkotuje Velika nagrada SAD-a ali su ipak odložili taj potez. Sigurno je da će ove tri ekipe pokušati sve ne bi li se nešto promenilo. Govoreći o tome da li zaista postojala ozbiljna pretnja za trku, Lopez je rekao: „Upravo sam sada saznao za tu priču tako da je moj odgovor ne. Ja sam imao razgovor sa njima o raspodeli novca i to je to.“ Ali on je ipak priznao da stvari moraju ubrzo da se promene, a akcije su već trebale da budu preduzete.

Prvi čovek F1 Bernie Ecclestone je govorio na finansijskoj krizi. Za njena nije veći problem nestanak ekipa, već promena pravila o motorima. „Moramo da se otarasimo propisa za motore jer ta pravila nikome ništa ne donose,“ izjavio je Bernie koji ne isključuje mogućnost smanjenja F1 karavana na 14 automobila.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video