F1: Potvrđeno virtuelno sigurnosno vozilo

FIA je potvrdila da će se u 2015. godini tokom trka F1 koristiti novo, virtuelno sigurnosno vozilo. Koncept je predstavljen nakon nesreće Jules Bianchia prošle godine u Japanu i testiran je na poslednje tri trke u 2014.

Procedure su sada ugovorene i unete u propise za ovogodišnju sezonu, virtuelno sigurnosno vozilo koristiće se da neutrališe trku, a duple žute zastave nastaviće da se koriste na određenim delovima staze kada postoji opasnost po takmičare, ali ne i potrebe da se izvodi sigurnosno vozilo.

Kada se sigurnosno vozilo nađe na stazi, svi elektronski paneli oko staze prikazivaće „VSC“ (virtual safety car), dok će svi timovi biti obavešteni putem zvaničnog sistema poruka.

Vozačima tada neće biti dozvoljeno da uđu u boksove, osim prilikom menjanja guma i moraju tu provesti manje vremena od onog koje je propisala FIA. Bolidi neće smeti da se kreću nepotrebno sporo,  čudno ili na bilo koji način koji ugrožava bezbednost ostalih takmičara.

Kada opasnost prođe, timovi će biti obavešteni o tome putem zvaničnog sistema poruka, zatim će u roku od 10 do 15 sekundi natpis „VSC“ sa elektronskih panela preći u zeleno i vozači mogu da nastave sa trkom istog trenutka. Posle 30 sekundi, zelena svetla će biti ugašena.

FIA je i formalno potvrdila da su dupli poeni u poslednjoj trci i ponovni start posle sigurnosnog vozila uklonjeni iz pravilnika za sezonu 2015.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video