F1 Koreja samo trik Eklstona?

Velika nagrada Koreje u kalendaru za 2015. je iznenadila mnoge, uključujući i same organizatore koji su rekli kako nisu upoznati sa planovima koje ima FIA i  da oni za 2015. godinu nisu ni planirali organiziraciju trke.

Reuters je objavio da trku u Koreji ne planira čak ni FIA, već da je cela priča zapravo samo trik prvog čoveka Formule 1, Bernija Ecclestonea koji timovima na elegantan način želi osigurati pet agregata u 2015. godini.

Za 2015. godinu je planirano da timovi na raspolaganju imaju samo 4 agregata na raspolaganju. ali timovi i proizvođači nisu spremni jer neki od njih nisu uspeli završiti ni sezonu 2014. u kojoje je voženo 19 trka sa 5 agregata, što znači da bi situacija 2015. godine mogla biti još gora s jednom trkom više i jednim agregatom manje.

U članu 28.4 pravilnika Formule 1 stoji da broj raspoloživih agregata “može biti povećan na pet u slučaju da je u kalendaru više od 20 trka“.

Kako bi izbegao sastanak i glasanje Strateške grupe, koja jednoglasnom odlukom jedina može menjati pravila za sljedeću sezonu, ali u kojoj vladaju zategnuti odnosi, Bernie Ecclestone je u spomenutom članku video rupu kroz koju planira provući uslugu svim proizvođačima da izdrže sezonu. Formalno, FIA tako za 2015. planira 21 trku o ma tak maćom će proizvođačima omogućiti korišćenje pet agregata, ali 21. trke neće biti.

Velika nagrada Koreje će sigurno biti otkazana, a jedino je pitanje kada će se to dogoditi. Izvori bliski FIA-i kažu da će trka biti orkazana tek kada šampionat krene 2015. godine, kako bi se izbegle moguće optužbe.

 

Izvor: Formulino.hr

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video