Auto trke Formula 1

F1 : Hamiltonu pobeda na domaćem terenu

Posle puno kritika na račun Formule 1 danas se na Silverstonu desilo ono što je najviše trebalo Formuli 1 – uzbudljiva trka od prvog do poslednjeg kruga. Za takvu trku najviše je bila zaslužna kiša koja je unela veliku pometnju u timove.

Sam start je obeležila odlična vožnja Williamsovih vozača. Mercedesi su pali na treće i četvrto mesto i dugo je karavan predvodio Felipe Massa. Napori Lewisa Hamiltona da se približi Valteriju Botasu bili su neuspešni. Valteri je sjajno vozio i delovalo je da ima bolji tempo od Masse međutim uvek mu je malo falilo da preuzme vodeću poziciju.

Kada je došlo vreme za zamenu pneumatika, Mercedes je pokazao zašto je trenutno najbolji tim. Povukli su prave poteze u pravom trenutku i sjajnom strategijom su pogurali Lewisa na vodeće mesto. Nešto lošije je na prvom stajanju prošao Nico Rosberg. Ubrzo je najavljena kiša i vozači su bili prinuđeni da voze po mokrom asfaltu nadajući se da će kiša prestati. Usledio je pravi haos na stazi, kiša je na nekim delovima staze padala, dok je u pojedinim delovima bila suva staza. Upravo je to bio glavni razlog za ostanak na stazi, jer bi gume za kišne uslove brzo stradale na suvoj stazi. U kišnim uslovima, sa gumama za suvo, ubedljivo je najbrži bio Nico Rosberg. Uspeo je da obiđe i Valterija Botasa i Felipea Massu, čak i da se približi Lewisu Hamiltonu za napad.

Smenjivale su se poruke iz boksova o prognozama vremena. U tom trenutku Luisova ekipa povlači ključni potez i donosi odluku da Lewis pređe na gume za promenljive uslove. Po zameni guma usledila je snažna kiša i Lewis je značajno profitirao ovim potezom.

Williamsovi vozači su se sve teže snalazili u kišnim uslovima i desilo se neizbežno. Sebastian Vettel je uspeo da sustigne ogromnu razliku i da ih obiđe i tako sebi osigura podijum.

Vredi istaći i da je McLaren Honda došla do bodova, Fernando Alonso je završio trku na desetom mestu, dok je njegov timski kolega, Jenson Button trku završio već u prvom krugu.

Silverson je ponovo pružio neverovatnu trku, možda čak i najbolju ove sezone.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video