F1: Fia uvodi strožija pravila za prednje krilo

Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W06 front wing. 11.04.2015. Formula 1 World Championship, Rd 3, Chinese Grand Prix, Shanghai, China, Qualifying Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

Upravljačko telo Formule 1 namerava da uvede striktnije testove regularnosti prednjeg krila i na taj način spreči timove da krše pravila.

Po članu 3.17.8 pravilnika F1, izrazito je zabranjeno pomeranje aerodinamičkih delova. FIA je zadržala pravo da uvede dodatne testove opterećanja za bilo koji deo bolida za koji posumnja da se pomera više nego što je dozvoljeno.

„Pod opterećenjem na testiranju, vertikalno skretnja krajnje ivice krila ne sme biti veće od 3 mm.“

Poslednji tim koji je dobio sankcije zbog ovog pravila bio je Red Bull. Morali su oba bolida da povuku sa kvalifikacija prošle godine u Abu Dabiju jer su im se prednja krilca savijala previše pod opterećenjem. Christian Horner je tada tvrdio da su i ostali timovi kršili pravila.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video