F1 : Ferrari poručuje zaposlenima da se ne plaše promena

Prvi čovek Ferrarija Sergio Marchionne rekao je svojim radnicima da se ne plaše kadrovskih promena i na taj način izrazio veru u novog šefa tima Maruzija Arrivabenea. Godina velikih promena u Ferrariju je počeka zamenom Stefana Demoenicalija sa Marcom Mattiaccijem, koji je na toj poziciji ostao samo 9 meseci i na kraju je na njegovo mesto seo Arrivabene.

Marchionne je zauzeo mesto Luce Motezemoloa na čelu kompanije. Fernando Alonso je otišao nakon pet godina u McLaren, a na njegovo mesto je došao Sebastian Vettel.

Zašto je Ferrari otpustio Mattiaccija?

Ferrari je imao sezonu bez pobede 1993. godine. Ove sezone su samo dva puta zauzeli podijum, oba puta je to uradio Fernando. Kimijev najbolji plasman je bio četvrto mesto, ali Marchionne je ostao pri stavu da će se forma tima promeniti pod vođstvom novog menadžmenta.

„U ovoj prostoriji ima mnogo talentovanih ljudi,“ izjavio je jednom prilikom Marchionne. „Ovde sam da vam pomognem da izvučete najbolje iz sebe i da vam obezbedim potrebne resurse. Kada sve to ukombinujemo bićemo u mogućnosti da se borimo za prvi startni red. Zato sam odlučio da dovedem Maurizija Arrivabenea, koji će osigurati vrlo efikasno vođstvo tima. Imam puno poverenje u Maurizija. On poznaje svet trka jako dugo i ima sposobnosti da upravlja Scuderijom u ovako teškom periodu. Nemojte da se plašite promena, budite proaktivni i imajte hrabrosti da istupite sa novim idejama. Verujem u vas i vaše sposobnosti.“

Arrivabene je došao u Ferrari nakon dugog boravka na visokim pozicijama u Philip Morris kompaniji. „Veoma sam ponosan što radim za ovu kompaniju, koja je jednostavno najbolja,“ rekao je Arrivabene. „Kompaniju čine ljudi koji rade za nju, u ovom slučaju reč je o sjajnim ljudima. Ovde smo da se radujemo Božiću, ali od januara, želim da vas vidim u napadu jer je cilj da Scuderija bude tamo gde joj je mesto.“

Alonso, koji je prešao u McLaren, je takođe prisustvovao događaju u Maranellu verovatno po poslednji put.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video