F1: Bez promena za 2016 godinu

Sastanak između timova, F1 komisije i Bernija Ecclestonea rezultirao je odbijanjem svih predloga u većim promenama do 2017. godine.

Među predlozima je bio motor od 1000 konjskih snaga, kako bi bolid bio još spektakularniji a vozačima dodatno otežan posao upravljanja istim. Povratak širim bolidima zagovarali su Red Bull i McLaren odložen je do daljnjeg dok je predlog Ferrarija za povećanje buke usvojen.

Na istom sastanku rasprava je povedena o smanjenju troškova u Formuli 1 i taj predlog je odbačen od strane većih timova. Jedan od pregovarača je izjavio: „Mi smo u ovom sportu da bismo pobedili, a ne da bi štedeli ili vodili računa o malim timovima.“

Na žalost taj citat demonstrira ono što gledamo godinama, a to je vladavina finansijski jačih timova. Mali timovi nemaju novca za skupe hibridne sistema, a čak i kada uspevaju da dođu do boljih performansi, veliki timovi lobiraju za promenu pravila, što ih najčešće opet vraća u veliku prednost.

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video