Auto trke ETCC

ETCC od kupa postaje šampionat 2017?

Na minulom ETCC vikendu u Francuskoj održan je sastanak svih timova učesnika ovog takmičenja, na inicijativu dr Jozefa Kreneka, šefa Krenek motorsporta.

Sastanak je sazvao Erik Nev, WTCC i ETCC kordinator, inače desna ruka Frasoa Ribeira kad se radi o trkama na krugu.
Nev je saopštio da je odlučeno da Evopski kup turing automobila od 2017. godine postane šampionat! On je želeo da čuje primedbe i ideje učesnika Kupa, a srpski tim Lein rejsing predstavljali su Milovan Vesnić i Petar Janković.

Predloženo je da ETCC gostuje WTCC-u na rundama u Mađarskoj, Slovačkoj i Portugalu, a ostalo je da se razmotri koje bi runde i u kom broju popunile kalendar. Nev se založio za to da karavan ide u Marakeš, što su ekipe odlučno odbile, a nije isključeno da će evropski trkači ići ponovo na Nordšlajfe. Trka na kojoj bi ETCC bio glavni program mogao bi da bude Most u Češkoj, a u planu je i jedno gostovanje u Italiji.

FIA_LOGO_ETCC_opt

Odlučeno je da ostanu dve klase, jača S2000 i slabija S1600, a srpski predstavnici su se založili da slabija klasa vozi odvojeno, kako kvalifikacije, tako i trke, što su i druge ekipe podržale. Takođe, naša ekipa je insistirala da Eurosport da više prostora budućem šampionatu i da sve trke budu prenošene uživo, što će organizatori razmotriti.

U neformalnom delu razgovora, Nev je pohvalio napore Lein Racinga, kao i nesebičnu pomoć koju su pružili drugim takmičarima (Rihardu su pomogli oko popravke automobila, a Šoma je dobio šoferšajbnu), te im rekao da ih smatra ozbiljnom ekipom i zamolio da mu dostave svoje ideje o budućem formatu takmičenja.

Zvanična objava, kao i tačan broj i raspored trka, najverovatnije će sačekati da WTCC objavi svoj kalendar za 2017. godinu.

Poslednje takmičenje pod nazivom Evropski šampionat turing automobila voženo je 2004. godine, a šampion je bio Endi Priol u BMW-u 320i.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video