Emotivni odgovor Marqueza na kritike povodom selidbe u Andoru

MotoGP šampion Marc Marquez dao je emotivni odgovor na kritike koje je primio u Španiji nakon saopštenja o preseljenju u Andoru.

Govoreći u petak na konferenciji povodom Dirt Track događaja u Barseloni, na kojoj je prisustvovao i Crash.net, Repsol Honda zvezda je rekao da predloženi potez – koji je očigledno procureo iz vlade Andore – nije dizajniran kako bi izbegao španski porez, već kako bi trenirao u miru tokom zime.
Dok i dalje planira da provede dosta vremena u Andori, Marquez je istakao da će on nastaviti da plaća porez Španiji kao i uobičajeno, što bi značilo da će i dalje imati špansko prebivalište.

Marquez je već redovan posetilac Andore, koja je samo 120km udaljena od njegovog rodnog grada, Cervere, gde je 21-godišnji obarač rekorda živeo sa roditeljima do sada.
„Pre razgovora o Dirt Track trkanju u Barseloni, hteo bih da kažem nešto važno,“ rekao je Marquez, govoreći na španskom.
„Želim da pričam o debati i gužvi koja je stvorena oko mene prošle nedelje. Teško je reći, jer nikada ne govorim o svom privatnom životu, ali mislim da je ovo važan trenutak. Oni koji me poznaju znaju da sam uvek bio veoma jasan i veoma iskren.

„Imam 21 godinu, i živim sa svojom porodicom i uvek sam imao blizak odnos sa njima, ali kao i svaka mlada osoba, odlučio sam da imam svoj prostor, svoju kuću i ja sam izabrao da živim u Andori, jer sam tamo proveo mnoge zime, dosta vremena tokom godine i iznad svega, jer ću tamo biti još mnogo zima i mnogo puta u godini. To je idealan i povoljan ambijent kako bi se fizički pripremio.Porezi nisu motivacija. Štaviše, ja ne znam šta će se desiti u budućnosti, ali želim da bude jasno da plaćam i nastaviću da plaćam svoj porez u Španiji.

„Znam da je bilo svakakvih mišljenja i svako poštujem. Ne želim da se pravdam bilo kome ovde, ali mislim da je bilo nekih veoma teških kritika svaljenih na mene. Na kraju, nikada ne znate kada će se karijera jednog vozača završiti, kada sam imao 19 godina, malo je falilo da napustim trkanje nakon oštećenja vida. Zahvaljujući dr.Bernatu Sanchezu mogao sam da se vratim trkanju(pauzira kako bi obrisao suze). Prošla nedelja je bila teška i želim da se zahvalim svim ljudima koji su podržali mene i moju porodicu. Jedina stvar koju želim da radim jeste da nastavim da uživam vozeći moj motocikl.“

Većina drugih španskih vozača ima svoje službeno prebivalište (porez) van Španije, bilo u Andori ili Švajcarskoj. Španija ima gornju stopu poreza od oko 50%(koja je slična njenoj stopi nezaposlenosti mladih), dok Andora očigledno nudi fiksnu stopu od 30.000 evra, plus 50.000 evra ulaznice, koja na kraju raste do 10% prihoda.

Video