Ecclestone poziva da se odbaci sadašnji agregat

Bernie Ecclestone kaže da je rešenje za trenutne finansijske probleme manjih F1 timova da se odbaci agregat koji se sada koristi ili da Mercedes smanji cenu svog agregata.

Nakon predstavljanja V6 turbo motora, Mercedes je dominirao u 2014. godini u kojoj nije, kao tim, pobedio samo na tri trke. Ipak, povećanje troškova za nove agregate najviše dovode u pitanje finansijske situacije u manjim timovima kao što su Marussia i Caterham, a Ecclestone je najavio da će predložiti da se vrate stari V8 ili V10 agregati na sastanku strategijske grupe u četvrtak.

„Svesni smo da je najveći problem koji imaju ti timovi iznos koji moraju da potroše na agregate. Verujem kad bi imali sve u jednoj sobi, i tajno glasanje, da bi samo jedna kompanija bila zainteresovana za zadržavanje ovog motora, a to je Mercedes. Ne možete ih kriviti što su odradili fenomenalan posao, a ostali nisu, tako da su oni u velikoj prednosti. Da li je to dobro za Formulu? Mislim da nije, jer svi možemo da skupimo pare zajedno na gomilu i da imamo opkladu da će i sledeće sezone Mercedes osvojiti titulu, a verovatno i sezone posle te, a to baš i nije ono što tražimo u Formuli. Ja sam predlagao, i predložiću ponovo na sastanku u četvrtak, da se vratimo na klasičan atmosferski motor, sa nekim delovima hibrida ugrađenim u njega. Timovi proizvođači će morati da ga zovu ‘McLaren Hybrid’, ‘Ferarri Hybrid’ ili ‘Williams Hybrid’. Znači da smo putem toga dobili da su oni hibridi, ali niko nikom ne govori ništa. To je najbolje čuvana tajna, za šta je ovaj motor,zašto je napravljen i šta smo postigli sa njim zato što je fantastičan deo inžinjeringa, zaista jeste.“

Međutim, Ecclestone je predložio i da Mercedes smanji cenu svog V6 motora, ako žele da ga zadrže.

„To su moje ideje. Niko ne može učiniti ništa sa motorom koji trenutno ima, osim da potroši mnogo novca. Pričao sam sa jednim čovekom zaduženim za razvoj motora i rekao mi je da bi troškovi razvoja motora o kome trenutno govorimo bili jako mali. Oduvek sam mislio, mada, bila bi strašna borba da Mercedes odbacio ono što su napravili, a iskreno ne treba njih pitati. Oni bi trebalo da volontiraju. Ali šta će oni reći? Oni da kažu ‘Ostali su beskorisni, mi smo super i zato smo radi da pomognemo’ se neće desiti, zar ne? Ali ako su spremni da smanje cenu agregata, onda problem nestaje i nema potrebe za novim. Možemo da zadržimo i ovaj.“

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video