Moto trke MotoGP

Dve nove Bridgestone gume za sezonu 2015.

Brigdestone možda napušta MotoGP na kraju 2015. ali japanski proizvođač nastavio je sa razvojem trkačkih guma koje nude veću bezbednost, trajnost i performanse.

Timovi i vozači sada će imati šest različitih specifikacija guma za korišćenje tokom cele sezone sa novom ekstra tvrdom komponentom zadnje gume koja će biti dostupna za Argentinski Grand Prix-a i druge visoko abrazivne staze. Asimetrična prednja guma takođe će biti dostupna tokom cele sezone, i beće od ključne važnosti na stazama kao što su Sachsenring i Philip Island gde se jedna strana gume koristi daleko više od druge.

Asimetrična prednja guma predstavljena je na Velikoj nagradi Australije prošle godine i povratne informacije vozača su bile pozitivne, ali međutim, temperatura staze je osetno pala tokom sredine trke, i mnogi vozači koji su koristili ovaj pneumatik pretrpeli su brojne padove.

Nova komponenta takođe zahteva i nove oznake guma, tako da se one lako mogu indetifikovati na stazi. Kao i u 2014. eksta meka guma zadržaće svoju zelenu traku. Meka guma biće označena belom trakom a srednje tvrda neće biti označena, dok će trvda guma zadržti crvenu traku. Ekstra tvrda zadnja guma biće označena žutom trakom a prednja asimetrična guma svetlo plavom.

 

bridgestone
Foto: motogp.com

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video