Ducati sa karbonskim ramom, najbolji MotoGP 2009. godine – Stoner

Casey Stoner smatra da je imao motocikl s kojim je mogao da osvoji drugu titulu za Ducati, predstavljajući futuristički Ducati sa karbonskim ramom, kao najbolji motocikl tog vremena na stazi. Na žalost, Stoner je te sezone zbog bolesti izostao sa tri trke, što ga je koštalo dosta poena.

Međutim, kada je utvrđeno da problemi dolaze od netolerancije na laktozu, Stoner se vratio na stazu s fascinantnim 2-1-1 mestima na tri trke. Jedinog ga je incident tokom warm-upa u Valensiji sprečio da napravi tri pobede u nizu.

„Kada smo imali karbonski ram 2009. godine, smatram da smo imali najbolji MotoGP motor na stazi, ali na žalost nisam imao prilike da ga u potpunosti iskoristim. Po mom mišljenju, nakon trke u Katalunji, motor je bio nezaustavljiv.“ izjavio je Stoner.

„Nakon što smo se vratili u Portugalu, trebao sam osvojiti svaku trku, međutim napravio sam grešku na poslednjoj. Potencijal je zaista bio veliki. Nakon mog odlaska sve je ukinuto. I dalje smatram da su karbonska vlakna nedovoljno iskorišćena i da postoji potencijal.“

Upitan da uporedi karbonsku verziju i današnji Ducati, Stoner je rekao da je to teško, pre svega zbog kubikaže i guma. Australijanac je rekao kako je aluminijumski ram u ovom trenutku najsigurnije rešenje za Ducati, ali je podsetio da je zadnja viljuška i dalje karbonska.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video