Auto trke Drift

Drift finale u Čačku

Sportski auto klub „Tjuning Stajling“ je organizator finalne trke SDC šampionata koja će se voziti na parkingu „Autoprevoza“ u Čačku  9. i 10.septembra.
„Drift“ trke su vrsta auto trka u kojima se vozila kreću bočno po asfaltnoj stazi. U „driftu“, automobili prelaze idealnu putanju u kontrolisanom proklizavanju pri velikim brzinama. Ključna karakteristika „drift“ trke je da  trka nije vezana za vreme već za  tehničke performanse, putanju, brzinu, uglove, blizinu prillaska kliping pointima i zabavu  a ocene žirija, su ovde važne.
„Drifting“ takmičenja se sastoje  iz dve faze.
U početku, voze se pojedinačne trke i „drifteri“ dobijaju ocenu za vožnju po zadatoj stazi. Prema broju  takmičara nakon kvalifikacija, formira se start drugog dela takmičenja – TOP 8 ili TOP 16, a ponekad kada ima puno prijavljenih vozača i TOP 32. To su trke u parovima („twin drift“ ili „tuico“ bitke), u kojima svaki vozač prvo vozi kao lider, a na drugoj trci  je u ulozi vozača pratioca.
U Srbiji su se „drift“ trke pojavile sredinom 2000-ih, a danas se u zemlji godišnje održi  6 do 8 „drifting“ takmičenja.
„Drift“ u Čačku je podeljen u dva dana od čega je prvi rezervisan za finale “SDC” šampionata,  odnosno za domaće vozače. Drugi dan “Day of Champions” je sadržajniji i tog dana će se i voditi neizvesniji dueli. Pored domaćih vozača očekuje se dolazak i devet „driftera“ iz regiona.
Na manifestaciji  ć​e se okupiti i motociklisti, a bić​e održ​ano i takmičenje tjuniranih automobila i vozila sa „najboljom muzikom“. Posetioci ​će​ moć​i da u​č​estvuju u „drift taksiju“ i svako ko želi moć​i ć​e da se provoza stazom kao suvozač.
Program oba dana počinje u 12:00, a finalne trke se voze oko 17 časova.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video