Moto cross Moto trke

Dečaci koji osvjajaju Evropu

Tokom ove sezone, tri dečaka iz Srbije su predstavljala Srbiju na velikom broju motocross trka u inostranstvu, o čemu se na ovim prostorima veoma malo zna. Mladen Stanojević koji se takmiči u MX2 junior kategoriji, Miodrag Stanojević koji nastupa u MX85 klasi i MIlić Zimonjić, vozač klase MX65 su časno predstavljali našu zemlju širom Evrope.

Na FIM Souteast Europe Motrocross Championship, u klasi MX65, Milić koji ima samo 11 godina, zauzeo je osmo mesto u generalnom plasmanu, u kategoriji gde je tokom sezone učestvovalo 30 takmičara iz zemalja poput Turske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Mađarske. Zimonjić je na svom KTMu ostvario 94 poena.

milic

Na istom takmičenju, u klasi MX85, jedanaestogodišnji Miodrag Stanojević sezonu koja se sastoji iz 10 trka završio je na deseom mestu, u klasi u kojoj je ukupno startovalo 32 takmičara. Miodragov stariji brat, Mladen koji ima 16 godina je vozio šampionat Balkana gde je ostvario sedmu poziciju u klasi MX2 junior.

miodrag

Tri hrabra dečaka dizala su srpsku zastavu u zemljama od Turske do Hrvatske i pokazali da i kod nas postoje talentovani i hrabri vozači. Rezultati bi bili i bolji da ih nisu pratili pehovi. Miodrag je imao pucanje lanca na startu trke u Bugarskoj, Milić je ostao bez amortizera na jednoj tod trka, a da maler bude veći, Milića je na trci u Slivenu, posle 750 pređenih kilometara zdesio stomačni grip, zbog kog nije bio u stanju da nastupa na trci. Teško je gledati suze na licima dečaka kada shvate da ne mogu da se takmiče posle toliko priprema i truda, ali to je jedna velika škola kroz koju su svi šampioni prošli.

Ovi dečaci trke voze zahvaljujući pomoći malobrojnih sponzora i roditelja, bez kojih svega ovog ne bi bilo, jer ozbiljniji novac od države i državnih institucija ne mogu dobiti.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video