De Puniet na Suzukiju u Valensiji

Radeći sa Suzukijem poslednje dve godine na razvoju prototipa GSX-RR sa kojim se japanska fabrika vraća u Grand Prix trke naredne sezone, De Puniet je uzbuđen zbog prilike da sa ovom mašinom učestvuje u trci.

Tokom 2015 on će nastaviti da testira Suzuki MotoGP prototip, a takođe će voziti za Crescent Suzuki tim u FIM Superbike World Championship.

“Spreman sam za ovo jer mi trke nedostaju”,kaže De Puniet. “Uzbuđen sam zbog ove ideje ali nismo postavili nikakve ciljeve u smislu rezultata. Znam da je teško uhvatiti tempo na kraju sezone. Nisam pod pritiskom. Šta god da se desi, to neće promeniti moju budućnost. Za mene ova trka je nagrada”.

Pošto je vozio redovno u Valensiji duži niz godina u Grand Prixu, De puniet dobro poznaje Špansku stazu, ostvario je čak i trijumf 2003 u klasi 250cc.

Na pitanje da li će staza biti dobra za njega i za GSX-RR? On odgovara: “Sviđa mi se staza, to je veoma tehnička staza, ne tako velika. Ja obično volim brze staze, ali ovde se osećam prilično prijatno. Takođe staza je presvučena, tako da je u boljem stanju nego ranije. Mi ne znamo da li će staza biti dobra za Suzuki, u svakom slučaju ovo je staza koju volim i to je pozitivna stvar”.

Kombinaciju njegove vožnje u Superbike i tekućim obavezama tokom MotoGP testiranja za Suzuki, koji će se fokusirati na pripremu motora za korišćenje Michelin guma na trkama u 2016, De Puniet objašnjava: “Moja uloga ove godine je bila važna jer sam razvijao motor od nule. Sledeća godina će biti drugačija jer će motor razvijati vozači u Grand Prixu. Ja ću davati svoje povratne informacije o gumama. To će biti drugačija uloga ali biće i zanimljiviji posao i što više vremena provedem na motoru, to bolje”.

“Naravno, svako sanja da vozi MotoGP mašinu. Za mene je ovo savršeno, jer održavam vezu sa MotoGP i nikada ne znate šta će se u budućnosti dogoditi. Uskoro punim 34, nisam star i ako mi se jednom ukaže prilika za povratak, zašto da ne? Ako pobedim ili sam u vrhu Superbikea tu ću ostati, za sada uzimam samo jednu stvar u isto vreme”.

De Puniet je izneo svoje mišljenje o izboru svog bivšeg timskog kolege Aleixa Espargara i Mavericka Viñalesa za realizaciju novog Suzukijevog projekta u MotoGP-u.

“Osećaj koji imam je da sam želeo da budem deo tima”, priznaje on. “Oni su želeli da se fokusiraju na mlade vozače iz Moto2. Mislim da je Viñales pravi izbor. Takođe Aleix je eksplodirao ove godine. Prošle godine je imao odličnu sezonu na CRT-u. Da su izabrali nekog drugog, ili nekoga ko nije dobar kao ja ili da to nije bio logičan izbor, ja bih bio razočaran. Ali nikada ništa nisam obećao. Oni misle da je ovaj tim najbolji izbor za 2015-2016 i ja poštujem njihov izbor”.

“Još uvek sam deo Suzukijeve porodice i ne znamo šta će se dogoditi u budućnosti. Nadam se da će im sve što sam radio tokom dve godine šlužiti za narednu godini i godine koje dolaze”.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video