Dakar ruta 2016

Organizatori Dakara predstavili su jutros u Parizu nacrt trase za izdanje 2016, 8. koje će se održati u Južnoj Americi. Ovog puta bez Čilea, koji je pogođen tragičnim poplavama u regionima na kojima se obično vozio reli. Potpuno novi put preko kontinenta spreman je za takmičare. Od Lime u Peruu do Rosaria u Argentini preko visokih ravnica Bolivije, vozači će iskusiti sve različitosti Dakara.

Nova dijagonalna linija povučena je preko mape Južne Amerike, sa uglovima i zaobilaznicama koje daju Dakar ruti 2016 poseban aspekt. U početku, poznati teren Perua obezbediće ekspertima u vožnji na pesku priliku da iskoriste svoje veštine sa dina. Nakon završetka dugog peščanog koridora postavljenog između okeana i planina, Dakar će istražiti Boliviju, koja će u potpuno novom maniru, po treći put ugostiti reli. Reli će preći preko zemlje i njenih visokih ravnica, a na ‘meniju’ biće i poseta Titicaca jezera. Promena okruženja biće propraćena promenama nadmorske visine koja će testirati sposobnost takmičara na fizičku i tehničku adaptaciju. Na kraju, ekstremna faza izdržljivosti održaće se u Argentini, vernog domaćina Dakara od njegovog dolaska na kontinent. Putovanje koje vodi ka jugu do Rosaria vodiće reli kroz teritorije različitih karakteristika, izazov neće zahtevati samo robusnost već i koncentraciju i mudrost.

 

Foto: Zvanična ruta Dakar 2016 (dakar.com)
Foto: Zvanična ruta Dakar 2016 (dakar.com)

 

 

Foto: redbull.com

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video