Dakar 2015: Start pre starta

Ako je Dakar sveta zemlja svih vozača relija, onda je Le Havre praznik kada se svi takmičari okupljaju, razmenjuju utiske i saznaju novosti jedan o drugome. Od 2009 utovar vozila u drugoj po veličini luci u Francuskoj postao je običaj i na neki način prva faza relija.

645 vozila prošlo je obavezne tehničke i administrativne provere u luci Le Havre te mogu da isplove ka Argentini gde 4. januara startuje reli.

Masa uživa u jedinstvenoj prilici da vozila i takmičare vidi iz neposredne blizine. Da bi bili ovde, neki od njih prešli su rastojanja dalja od svih 13 etapa Dakar-a. Takmičari dolaze iz Velike Britanije, Češke Republike, Litvanije, Rusije…

Kada su sigurnosni uređaji (Iritrack i GPS) postavljeni, zalepljene nalepnice i završene carinske formalnosti, svi su mislima bili u Buenos Airesu odakle će startovati Dakar 2015.

Le Havre Portov Ro-Ro terminal postao je tokom 48 časova najveća auto-moto sport logistička platforma na svetu. 140 ljudi potrudilo se da sve prođe glatko tokom dva dana. Oni su upravljali 4.6 km dugom kolonom vozila spremnom za utovar na Grande Amburgo sledećeg vikenda. Na Grimaldijev 200 metara dugačak brod ukrcano je 645 trkačkih vozila, vozila za asistencije, vozila novinara i članova organizacije koja će potom krenuti na 21 dan dugo transatlansko putovanje ka Euro America Port u blizini Buenos Airesa. Takmičari će ih tu preuzeti 31. decembra samo četri dana pre početka. Pravog početka!

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video