Da li je vreme Minija prošlo?

Nizom od tri uzastopna uspeha i Minijem koji se može pohvaliti dokazaniom pouzdanosti i performansama , X-Raid tim može potvrditi da je favorit za 2015, sa nosiocima titule  Nanijem Romom i Nasserom Al Attiyahom. Međutim, dolazak veličanstvene trojke na točkovima potpuno novog Pežoa, mogla bi poremetiti njihov marš ka pobedi, kao i poboljšane performanse očekivane od Toyotinih vozača.

Tim računa na majstorski kvartet uključujući dvojicu bivših pobednika Joana “Nani” Romu i Nassera Al Attiyaha, i dvojicu veoma iskusnih pretendenata na krunu Orlanda Terranovu i Krzysztofa Holowczyca. Čak i sa četri prvoklasna vozača, trostruki osvajači titule nisu bezbedni od konkurencije koja se od poslednjeg izdanja transformisala. Od poslednjih pet pobednika koji i dalje voze, trojica ne voze za X-Raid tim i nameravaju da otežaju život Miniju.

Ulazak u akciju Pežoa DKR 2008 potpuno je promenio igru, pošto je brend sa lavom kao zaštitnim znakom regrutovao vozača sa najviše osvojenih titula,  Stéphana Peterhansela, vozača koji se smatra najbržim, Carlosa Sainza i novajliju od koga se sigurno najviše očekuje, petostrukog pobednika na motociklu, Cyrila Despresa. Međutim, novajlije na reliju nisu jedini koji čekaju da uznemire statističke favorite. U Toyota timu, Giniel De Villiers računa na znatno izmenjen Hilux pikap za povratak na najviši stepenik podijuma koji je osvojio 2009 godine. Overdrive klan će imati priliku da zablista sa Christianom Lavieilleom, Marekom Dabrowskim ili Lucioom Alvarezom.

Putovanje kroz listu konkurenata takođe podseća da su vozači bagija u stanju da ostvare slavne podvige, savršeno zaslužene ulaske među top deset ili čak i bolje. Robby Gordon, koji je čak završio na podijumu 2009. i dalje se nada da će videti novu verziju svog “Gordini” kako trijumfuje na Dakaru. U više diskretnom ali jednako ambicioznom maniru Philippe Gache ne namerava da se zadovolji sa svojim redovnim statusom kao članom elite, vraćajući se za volan vodećeg SMG bagija, on će biti podržan od strane Adama Malysza i Ronana Chabota. U ekipi MD Rallye Optimus bagija, ulazak u takmičenje dvostrukog pobednika na 24 časa Le Mans, biće posebno nadgledan od stranje Pascal Thomassea kao njegovog učitelja specijalizovanog za savlađivanje dina. Na kraju, Argentinci će biti predstavljeni od strane vozača jednog od dva Renault Dustera, Emiliana Spataroa, koji kuca na vrata top deset i ima sve kvalitete da sebi napravi ulaz.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video