Da li je Fabio Quartararo novi Marquez?

Nakon Moto3 testa u Jerezu spominjalo se samo jedno ime, Fabio Quartararo, koga već počinju da porede sa Marc Marquezom.

Razlog za svo to uzbuđenje? Pa, 15-godišnji Francuski vozač nije samo bio brži od svih ostalih u Moto3 padoku, već je i odvezao najbrži krug ikada na Moto3 motociklu na Jerezu tokom predsezonskog testa. Nije loše za njegov prvi zvanični Moto3 nastup na Španskoj stazi protiv starijih i prilično iskusnijih vozača od njega.

Ali ko je novi klinac na gridu? On se već pobrinuo sa obaranje nekih Marquezovih rekorda i napravio takvu zbrku da je uprava promenila pravila Moto3 Svetskog šampionata (Nije dozvoljeno vozačima mlađim od 16 godina da se trkaju) i dozvolili su mu da se takmiči u kompletnoj sezonu ove godine, uprkos činjenici da mu je rođendan tek 20. aprila.

Prvi put je seo na motocikl sa četiri godine i preselio se u Španiju kako bi nastavio svoju trkačku karijeru sa sedam godina starosti. Do sada, uspeo je da osvoji pet titula u osam sezona i nikada nije završio van top tri na kraju sezone. Nije mu drugo trebalo da zaradi nadimak ‘El Diablo’ od svojih kolega vozača dok je uspevao da odbrani titule u Španskom 80cc i Pre Moto3 prvenstvu pre ulaska u visoko konkurentni FIM CEV Repsol Moto3 šampionat u 2013.

Uspeo je da osvoji titulu u svojoj prvoj sezoni sa Wild Wolf racing-om pre prelaska u svoj trenutni Estrella Galicia 0,0 Racing tim, i uspeo je to da ponovi 2014. osvajajući devet od jedanaest trka. Ono što je još impresivnije je da on nikada nije završio trku van podijuma kada je osvajao prvensto sa dve trke do kraja i preko 120 sakupljenih bodova. Ove godine zakoračio je u Moto3 Svetski šampionat sa istim timom i pridružio se njegovom timskom kolegi iz prošle sezone i drugoplasiranim u šampionatu, Jorge Navarru.

Da li on ima ogromnu količinu sirovog talenta? Pa, prema njegovom timu da. Oni tvrde da je za njegov uspeh zaslužna njegova neverovatna radna etika, njegova spremnost da uči, i njegova težnja za savršenstvom u svakom trenutku.

Njegov glavni mehaničar David Cabau kaže da to nije samo zbog napora koje ostvaruje na stazi. On takođe ima naporan režim obuke koji uključuje kajak, planinarenje, vožnju motokrosa, i naravno standardne treninge u teretani. Ako to nije dovoljno, on takođe provodi većinu svog vremena kada ne trenira ili vozi proučavajući najnovije podatke njegovih tehničara pokušavajući da pronađe gde može ostvariti napredak, bez obzira koliko mali.

Dok se ne uključe reflektori u Karatu 29. marta nećemo saznati da li je sva ova buka oko francuskog čuda od deteta opravdana, ali ako on uspe još jednom da dominira na tabelama vremena tokom završnom predsezonskom testu u Jerezu, ljudi mogu početi da veruju da on može naslediti svog heroja Marqueza i postati budući Šampion sveta.

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video