Comini preživeo pomor, osvojio trku 2 i TCR titulu!

Švajcarac Stefano Comini postao je šampion TCR Internacionalne serije zahvaljujući pobedi u drugoj trci na stazi Makau Guia. Takmičenje je nalikovalo na pokolj, pošto su kroz cilj prošla samo sedmorica vozača od 20, koliko ih je startovalo.

Kao pobednik trke 1 Huff je drugi put danas krenuo s pol pozicije, ali opet ne naročito dobro, pa ga je već na prvoj krivini napao Jordi Gene. Između njih je došlo do kontakta, a zatim je usledio klasičan Makau karambol, koji je, uz pomenutu dvojicu, iz trke izbacio još devetoricu učesnika, među njima i Lorenza Veglia, Kevina Gleason, Josha Filesa i Sergeya Afanasyeva, pa je trka, razume se, prekinuta.

Prizor je, tipično za Makau, delovao prilično dramatično, srećom nijedan vozač nije povređen. Sudije su najavile da će detaljnije analizirati kontakt Genea i Huffa, što teško da će utešiti ijednog od njih.

Saturday Qualifing, Jordi Gené (ESP) SEAT León, Team Craft-Bamboo LUKOIL

Friday Practice, Robert Huff (GBR) Honda Civic TCR, WestCoast Racing

Posle duže pauze potrebne da se uklone olupine, takmičenje je nastavljeno restartom iza sigurnosnog vozila. Među devetoricom „preživelih“, Comini je vodio, Pepe Oriola je držao drugo, a Gianni Morbidelli treće mesto.

Oriola je žestoko napadao Cominija, uz gotovo neprekidne kontakte branik o branik. Švajcarac, međutim, nije nameravao da popusti, iako bi mu i drugo mesto bilo dovoljno za TCR titulu.

Morbidelli je zbog proceduralne greške – auto nije bio na točkovima 5 minuta pre starta – kažnjen prolaskom kroz boks. Uprkos tome, a zahvaljujući stravično proređenoj konkurenciji, Italijan se ipak dočepao četvrtog mesta na cilju.

Thursday Practice, Pepe Oriola (ESP) SEAT León, Team Craft-Bamboo LUKOIL

62ndMacauGP_Sat_Guia004

Oriola je nastavljao da ugrožava vodećeg Cominija, a kontakt na Lisabon krivini oštetio je Craft Bamboo-ov „seat“, pa je Španac morao da se zaustavi tri kruga pre kraja. Ista sudbina zadesila je i njegovog brata Jordia, kome je propala prilika da se prvi put u sezoni popne na TCR pobedničko postolje, jer u trenutku odustajanja držao treće mesto.

Zahvaljujući malerima suparnika, do drugog stepenika podijuma probio se Andrea Belicchi, donevši dvostruki trijumf ekipi Target. Treći je kraj karirane zastave prošao trkač Liqui Moly tima Engstler, Mikhail Grachev u „VW golfu“.

Predviđenih 10 krugova izvezli su još samo Morbidelli, Rodolfo Avila, Robb Holland i Keith Chan. Uprkos odustajanjima, Jordi i Pepe Oriola prešli su dovoljnu distancu da budu rangirani kao osmi i deveti.

Daz_MacauGP_Fri-1079

Pobeda u Makauu bila je Cominijeva šesta u šampionskom pohodu u TCR seriji. Njegova konačna prednost nad viceprvakom Pepeom Oriolom iznosi 32 poena.

Pre 22. i finalne trke sezone Craft Bamboo Lukoil imao je 18 poena prednosti u ekipnoj konkurenciji, ali nijedan od njegovih vozača nije stigao na cilj. U poslednjem velikom preokretu, dvostruko slavlje Cominija i Belicchija donelo je timsku krunu ekipi Target Competition.

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video