Citroen daje šansu mladim zvezdama

Četiri najperspektivnije mlade zvezde dobiće šansu da probaju Citroenovo najmoćnije oružje.

Sébastien Chardonnet, Stéphane Lefebvre, Martin Koci i Laurent Laskowski dobili su šansu da probaju Citroen DS3 WRC automobil na stazi Issiore u Francuskoj.

Nakon što je pobedio u WRC3 šampionatu, Sébastien Chardonnet se ove godine takmiči u WRC2 takmičenju i vozi Citroen DS3 R5. Imao je i ulogu u Rallye de France u DS3 automobilu 2012 godine. Tada je testirao automobil na šljunku.

Sjajan je osećaj ponovo voziti DS3 WRC. To je izuzetan automobil, u svakom pogledu kompletan. Mislim da bih se brzo navikao na ovaj automobil. Želim da se zahvalim Yves Matton-u na što mi je dao ovu priliku.“

Trenutni lider u FIA Junior WRC šampionatu, Lefebvre, napravio je nekoliko stotina kilometara u DS3 R5 automobilu pre nego što je dobio šansu da sedne za upravljač DS3 WRC.

„Ovi testovi uvek previše kratko traju. Odmah sam se navikao na brzinu. Ne znam kakva su mi vremena i nema smisla upoređivati ih sa drugim vozačima. Sve što mogu da kažem je da je osećaj za volanom sjajan. Ovo je neverovatno iskustvo. Na meni je da dam sve od sebe ne bi li se našao opet u ovakvom automobilu“, kaže mladi Lefebvre.

Drugoplasirani WRC šampionata za mlade, Koci, doputovao je iz Slovačke da se oproba u DS3 WRC automobilu. Do sada je imao prilike da vozi DS3 R5 po šljunku.

„Ovo je najbolji automobil na svetu, sve radi tako savršeno: motor, menjač, šasija i ogibljenje. Nikada do sada nisam vozio tako brz automobil. Osećaj je izvanredan.“

Pobednik FSAA relija 2012, LAskowski, prošle sezone je imao zapažene rezultate u DS3 R1 i DS3 R3 automobilima. Nakon jedne vožnje u R5 automobilu i on je dobio šansu da sedne u WRC automobil.

„Neverovatno uskustvo, nisam želeo da se vožnja završi. Ubrzanje ovog automobila, prijanjanje, kočenje kao i ležanje su neverovatni. Sve je tako savršeno!“

Matton je bio prezadovoljan vožnjama Citroenovih talenata.

„Ovo je ogromno iskustvo za njih. Na ovaj način će najbolje da shvate koliko još moraju da napreduju i sve je ovo samo početak dugog putovanja za njih. Moraju konstantno da se poboljšavaju. Mi ne krijemo činjenicu da bismo voleli da nađemo buduće zvezde Svetskog reli šampionata.“

 

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video