Četvrta etapa: Povratak Nanija Rome

Četvrta etapa i dolazak u Čile za neke je bila veoma uspešna, dok su neki drugi ipak poželeli da danas nisu ni startovali. No da krenemo redom.

Četvrta etapa a austrijski KTM i dalje ne zna šta ih je snašlo, jer se Honda Joan Barrede i dalje nalazi na čelu generalnog plasmana. Prvo mesto dodatno je učvrstio osvojiviši prvu poziciju na današnjoj etapi sa dva minuta prednosti nad KTMovim Marc Comom.Treću poziciju na etapi zauzeo je lokalni heroj, Čileanac Pablo Quintanilla na KTM motociklu.

E4 Honda

Za Sam Sunderlenda je Dakar završen, jer se tokom današnje etape iz nepoznatih razloga zadržao na 67 kilometru, zajedno sa Slovakom Ivanom Jakešom, koji je ubrzo uspeo da krene, ali je Sunderlend tu i ostao. Jučerašnji heroj Matthias Walkner je tokom celog dana imao problema.

Kao što smo rekli, na čelu liste i dalje je Joan Barreda čija prednost sada iznosi 12 minuta i 49 sekundi nad sunarodnikom Comom, koji je u sendviču dve Honde jer se na trećoj poziciji nalazi Paulo Gonçalves koji se tokom današnjeg dana dosta pomučio.

Poljak Rafał Sonik pružio nam je sjajnu vožnju danas, takvu da je jedino klupski kolega Ignacio Casale donekle mogao da mu parira. Kada kažemo donekle, mislimo na 3 i po minuta zaostatka. Mohammed Abu-Issa završio je etapu na trećoj poziciji sa više od 13 minuta zaostatka.

E4 Quad

Poljak zahvaljujući odličnim vožnjama i dalje uspeva da se zadrži na prvoj poziciji u šampionatu, pa tako i sa kaznom od 15 minuta, ima prednost od 3 minuta i 49 sekundi nad Lafuenteom koji je današnju etapu završio na slabašnoj četvrtoj poziciji. Casale je još gore prošao sa penalizacijom koja u njegovom slučaju iznosi 20 minuta, ali se on i dalje drži na trećoj poziciji.

Među automobilima možemo primetiti veliki povratak Nanija Rome kog od starta relija nigde nije bilo. Minijev broj jedan etapu je završio na drugoj poziciji sa 2 minuta i 40 sekundi zaostatka za klupskim kolegom Nasserom Al-Attiyahom koji je osvojio još jednu etapu na ovogodišnjem Dakar reliju. Toyotine zvezde Giniel de Villiers i Yazeed Al-Rajhi današnju etapu završile su na trećoj i četvrtoj poziciji. Peta pozicija pripala je Peterhanselu u Peugeotu.

Pobednik jučerašnje etape Orlando Terranova imao je problema na 72. kilometru i današnju etapu još uvek nije završio, kao ni Robby Gordon i Carlos Sainz koji su tokom etape takođe imali problema.

E4 Peugeot

Kada pogledamo generalni plasman, vozač iz Katara Al-Attiyah i uz penalziaciju od dva minuta koju je zaradio tokom prethodnih etapa ima 8, odnosno 23,5 minuta prednosti nad Toyotinim vozačima Villiersom i Al-Rajhiem.

U trenutku kada pišemo tekst kroz cilj su prošle samo četiri posade vozača kamiona. Današnja etapa pripala je Karginovu u Kamazu, koji je etapu završio ispred sunarodnika Nikolaeva i Mardeeva. Čeh u MANu loprais je završio etapu na četvrtoj poziciji.

E4 kamaz

Nakon ubedljive jučerašnje etape, Airat Mardeev i dalje vodi u generalnom plasmanu, svega minut i 45 sekundi ispred pobednika današnje etape.

Foto: Dakar.com / Monster Energy

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video