Auto trke WRC

Capito: „VW-ova dominacija bi se nastavila“

Volkswagenova dominacija u Svjetskom reli prvenstvu nastavila bi se i ove godine da nisu napustili natjecanje, uvjereni su u to bivši šef tima Jost Capito i bivši vozač VW-a Andreas Mikkelsen.

Njemački proizvođač dominirao je WRC-om od 2013. do 2016., osvojivši oba naslova svake godine sa Sebastianom Ogierom te su pobjedili na 43 od 52 moguća relija.

Direktor Volkswagen Motorsporta Capito, postavio je temelje za konačno-neiskorišteni 2017 Polo R WRC izgrađen na novoj tehničkoj platformi.

Capito je također proveo plan koji je bio jako hrabar, ali i ne baš prihvaćen kod vozača da novac za testiranje iskoristi za novi auto, za koji je mislio da će mu se sada isplatiti.

„Volkswagen bi imao veliku prednost na početku sezone; počeli su raditi prije ikoga na propisima za 2017.

Prošle godine jedva smo testirali 2016. automobil, uvijek je bio novi.

Dečki su otišli na relije bez testiranja u 2016. i razvoj tog auta je stao na kraju 2015.

Od tada, punom brzinom radili smo na 2017.“

Capito, koji je napustio VW 2016. i prešao u McLaren F1 tim čvrsto je uvjeren da je sve na mjestu.

„Kada vidite dečke koji su napustili VW kako voze druge automobile i žale se na ta vozila – i znate da su odradili sve testove za ’17 Polo – onda znate da bi Volkswagen imao najbolji paket.

Očito je da je to zbog vremena koje je Volkswagen proveo na tom autu. Kao proizvođač morate raditi najbolje što možete.

Bili smo plaćeni za pobjedu, ali rekavši to, mislim da bi ova sezona bila puno napetija nego prošle ali to se dogodi kada imate velike tehničke promjene pravila.

„Priznajem, jako je frustrirajuće kada unesete srce u projekt i u tako ste dobroj poziciji, a niste u stanju ubrati plodove onoga što smo posijali.

Svi su željeli vidjeti kako će novi auto funkcionirati.

Andreas Mikkelsen slaže se sa bivšim šefom.

„Polo za 2017. je bio jako jako impresivan auto,“ rekao je Mikkelsen.

„I pogledajte na trenutni poredak u prvenstvu: Ogier je vodeći, a Latvala je jako blizu i mislim da bi mi također bili. Tako da shvaćam o čemu Jost govori, ali je šteta da snovi nisu postali stvarnost.“

Video