Butulija: Zrenjaninska lokacija za autodrom je najozbiljnija

ZRENJANIN – Lokacija u Zrenjaninu za budući automotodrom u Srbiji je najozbiljnija od onih koje su do sad predstavljene, izjavio je danas predsednik Auto-moto Saveza Srbije Mirko Butulija.

Posle razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima o tehničkim i drugim karakteristikama lokacije koju je taj grad ponudio, Butulija je novinarima rekao da će ta lokacija biti najozbiljnije razmotrena, naglasivši da je ona njegov favorit.

„Konačnu odluku donećemo nakon konsultacija sa našim sportskim delom tima, kao i sa Ministarstvom sprota i omladine i ministrom Vanjom Udovičićem“, rekao je Butulija.

On je zahvalio gradonačelniku Janjiću što je sa saradnicima prihvatio inicijativu AMS S i što su prepoznali potrebu za razvojem sporta u Zrenjaninu.

Butulija je rekao da je svrha tog projekta da se napravi kompleks čiji će nosilac biti automotodrom i da će na lokaciji na kojoj bude izgrađen biti vožene auto-trke.

„Posle izgradnje staze, to će najverovatnije biti trke za evropski šampionat, a potom i za svetski“, rekao je Butulija, napominjući da je u planu da se pravi auto-moto staza koja će da zadovoljava sve licence i sertifikate, kako bi jednog dana na njoj mogle da se organizuju i trke Formule 1.  U prvoj fazi bi se verovatno na toj srpskoj stazi održavali samo treninzi Formule 1″ – objasnio je Butulija.

Gradonačelnik Zrenjanina je istakao da taj projekat sjajna ideja Vlade Srbije i Ministarstva sporta i izrazio nadu da će baš Zrenjanin biti lokacija budućeg automotodroma.

On je objasnio da se lokacija koju je Zrenjanin ponudio nalazi kod sportskog aerodroma u kompleksu industrijske zone „Jugoistok“, gde grad poseduje više od 1.000 hektara zemljišta, koje je u velikoj meri i komunalno opremljeno.

Ukoliko bi Zrenjanin pobedio u konkurenciji za budući automotodrom, to bi mnogo značilo za grad jer bi se, kako je rekao Janjić, osim staze izgradio i kompleks hotela.

To bi donelo gradu mnogo turista i gostiju i mnogo novih radnih mesta, naglasio je Janjić.

izvor: Tanjug

Foto: TRKE.rs

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video