F1: Budućnost Renoa zavisi od milosti Mercedesa?

Mercedes se može pokazati kao odlučujući faktor za ostanak Renoa u Formuli 1, tvrdi šef Red Bulla Christian Horner. U suštini ovo znači da je ostanak Renoa u Formuli 1 uslovljen popuštanjem Mercedesa u vezi propisa. Ukoliko iz Mercedesa ne pristanu na promenu pravila, velika je verovatnoća da će se Reno povući.

Proizvođač koji je snabdevao motorima tim koji je četiri godine za redom osvajao titulu (Red Bull) i dalje ne može da pronađe formulu uspeha sa novih hibridnim V6 motorima. U 2014. su kasnili mnogo za Mercedesom, a čini se da je taj jaz isti ili veći u ovoj sezoni.

Kako su odnosi sa Red Bullom zahlaneli, u Renou su izjavili da Red Bull može da potraži drugog proizvođača bez obzira na ugovor koji imaju do 2016. godine. Kao druga opcija pominje se i potpuno povlačenje iz Formule 1. Christian Horner veruje da je druga opcija mnogo izvesnija i apeluje na čelnike FIA-e i šefove Mercedesa da još jednom razmisle o promeni pravila kao i posledicama po Formulu 1 ukoliko se Reno povuče.

„Jasno je da Mercedes nije primoran ni na šta da pristaje, niti ga bilo ko može primorati. Međutim ako celu situaciju posmatramo sa gledišta sporta, za Formulu 1 bi bilo katastrofalno da izgubi Reno.“

Marko Srdić

Marko je jedan od osnivača i u timu je web developer. Za sve izmene na sajtu zadužen je on. Kada nađe slobodnog vremena piše o Formuli 1 i kružnim auto trkama.

Video