Braća Marquez i Rabat na pol pozicijama

Iako je kiša pala pre Q2, staza se prosušila i to nije sprečilo Marc Marqueza da demonstrira silu i sa vremenom 1.24:408 bude brži 0,234 sekunde od drugoplasiranog. Osvojivši svoju 12. pol poziciju u sezoni, Marquez se izjednačio sa Casey Stonerom po broju osvojenih pol pozicija u jednoj sezoni.

Odličnom vožnjom je oduševio Cal Crutchlow koji je nakon Doviziosove pol pozicije u Japanu, po drugi put doveo Ducati u prvi startni red zauzimajući drugu poziciju. Ovo je ujedno Crutchlowu prvi put u sezoni 2014 da se našao u prvom startnom redu.

Sa zaostatkom od samo 0,008 sekundi za Crutchlowom, na trećoj poziciji se našao Jorge Lorenzo. U drugom startnom redu se našao Bradley Smith sa zaostatkom od 0,006 sekundi za Lorenzom i Pedrosa, koji je do petog startnog mesta došao kroz Q1. Drugi startni red popunjava Aleix Espargaro, ispred Ianonnea, Rossija i svog mlađeg brata Pola Espargara koji će noćas krenuti iz trećeg startnog reda. Četvrti red zauzimaju Dovizioso, Bradl i Aoyama.

U Moto2 klasi prvo startno mesto zauzeo je Tito Rabat, čime je postao još bliži tituli šampiona ove klase. Rabat je od prvog slobodnog treninga u petak dominirao na Philip Islandu, te je tokom kvalifikacija rutinski postavio najbolji krug – 1.32:470.

U prvom startnom redu naćiće se još Johan Zarco i Mika Kalio, koji su postavili vreme svega 0,015, odnosno 0,228 sekundi za vodećim. Prva petoricu deli svega 0,287 sekundi u odnosu na Rabata, a pozicije četiri i pet zauzeli su Maverick Viñales i Thomas Luthi. Drugi startni red popunjava Sandro Cortese.

Sam Lowes, Jordi Torres i Xavier Simeon će krenuti iz trećeg reda, a u najboljih deset kvalifikovao se i Marcel Schrotter iz Tech 3 ekipe.

Vodeći u Moto3 šampionatu, Alex Marquez osvojio je svoju treću pol poziciju u 2014. godini sa vremenom 1.36:050, ostavivši iza sebe klupskog kolegu Rinsa za 0,014 sekundi i Guevaru, koji je imao gotovo pola sekundi zaostatka, što nije očekivano u ovoj kategoriji.

U drugom redu su se kvalifikovali  Danny Kent i John McPheeispred Efrena Vazqueza. Jack Miller se u trećem startnom redu našao u sendviču između Jasper Iweme i Alexisa Masbou. Romano Fenati iz SKY VR46 tima zauzeo je desetu poziciju.

Aleix Masbou je pao tokom kvalifikacija, ali se vratio na stazu i postavio dobro vreme. Niklas Ajo je pao u prvoj krivini, polomio je mali prst šake, ali će startovati trku. Eric Granado je doživeo ozbiljan pad i nakon pregleda u medicinskom centru, prebačen je u lokalnu bolnicu gde je utvrđeno da nema ozbiljnijih povreda,

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video