Auto trke TCR

Borkoviću pol pozicija na Ošerslebenu, Kadžaja startuje prvi u trci 2

Vozač B3 rejsinga Dušan Borković izvezao je najbrži krug druge runde kvalifikacija u vremenu 1:34,872 i osvojio je pol poziciju za prvu trku TCR Internacionalne serije na Ošerslebenu.

Pančevcu za to postignuće sleduje i 5 poena, što su mu prvi bodovi od vikenda na Spa-Frankoršampu, na kojem je takođe izborio pol poziciju.

Četvrt sekunde sporiji od srpskog takmičara bio je njegov timski kolega Mato Homola, pa će sutrašnji prvi red u trci 1 okupirati “seati” B3 rejsinga.

Iz drugog reda krenuće Džejms Neš (+0.305) i Anti Buri (+0.539), Englez u “leonu TCR”, a Finac u “seatu” kup specifikacije.

Peto vreme vlasništvo je Sergeja Afanasjeva (+0.596), a šesto je pripalo “hondinom” asu Đaniju Morbideliju (+0.627). Prvih pet pozicija okupirali su španski automobili, preteranim su se pokazale priče o tome kako Ošersleben ne bi trebalo da im odgovara.

Posle višekratnog brisanja krugova zbog nepoštovanja granica staze, Verne je u “golfu” završio tek sedmi (+0.673), a za njim će se na startu naći Pepe Oriola (+0.681). Španac nije imao problema sa sudijama, ali izgleda ni tempo za viši domet od osmog mesta, mada je u Q1 fazi bio daleko najbrži sa zabeleženih 1:34,779, sedam i po desetinki boljim vremenom od onog koje mu je pošlo za rukom u Q2.

Peti red u trci 1 formiraće “folksvageni” TCR šampiona Stefana Kominija (+0.845) i Davita Kadžaje (+0.914), s tim što Gruzinu pripadaju zadovoljstvo i privilegija starta s pol pozicije u inverznom poretku na nedeljnoj trci 2.

Nakon dva izbrisana brza kruga, pilotu “đulijete” Petru Fulinu preostalo je vreme koje ga smešta na 11. poziciju, a 12. mesto pripalo je Atili Tašiju u trećem “seatu” B3 rejsinga.

Kako su se sudije na Ošerslebenu i u Q1 i u Q2 rundi intenzivno bavile poništavanjem krugova zbog prekoračenja granica staze – među Q2 prekršiocima su se pored Vernea i Fulina našli i Afanasjev i Morbideli – samo se možemo nadati da je poredak o kojem izveštavamo tačan.

U Q1 rundi eliminisani su Mihail Gračov, debitanti Niklas Makšin, i Geri Šihan, kao i prva dama TCR serije Mikela Čeruti. Gledano po brendovima, kvalifikacije su se prerano završile za jednu “hondu”, dva Engstlerova “golfa” i jednu “đulijetu”, koje će se poređati od 13. do 16. mesta na startu.

Osvajač trka na Imoli i Salcburgringu, Gračov će u Nemačkoj u obe trke poći kao trinaesti. Bez obzira na to, najavio je da će u nedelju dati sve od sebe da nastavi pobednički niz, što je prilično optimističan komentar. Pilotesa “alfa romea” imala je tehnički problem, koji je njen auto zakucao na poslednje mesto u poretku. Sasvim je mogućno da je na “đulijeti” opet pobrljavila elektronika koja upravlja menjačem.

Suprotno očekivanjima, kvalifikacije su vožene po suvom i sunčanom vremenu, sa temperaturom vazduha od 20, a asfalta od 23 stepena, uz vlažnost vazduha od 63%.

Q2 bis

Serbiaring

Serbiaring je internet portal koji se bavi auto-trkama na kružnim stazama, sa posebnim akcentom na domaće trkače na internacionalnoj sceni i detaljnim pregledom WTCC i ETCC trka kroz izveštaje, intervjue i autorske tekstove.

Video