Auto trke TCR

Borković: Drugo mesto je lep rezultat, mada bih voleo prvu pobedu

Osvojivši drugo mesto na trci 2 na uličnoj stazi Marina bej, Dušan Borković je stigao do šestog ovogodišnjeg podijuma (tri puta drugi, tri puta treći). Zahvaljujući tom rezultatu, on se popeo na sedmu poziciju u generalnom plasmanu, na račun zlosrećnog Sergeja Afanasjeva, koji se u nedeljnom nastupu slupao.

Borković je startovao drugi, sve vreme vožnje skraćene na devet krugova proveo je iza konačnog pobednika Sergeja Afanasjeva u “siviku TCR” i nijednom nije imao priliku da ga ugrozi.

“Drugo mesto je lep rezultat, mada bih više voleo da sam stigao do prve pobede koju jurim”,izjavio je srpski takmičar.

“Međutim, znao sam da ovde u Singapuru na startu imam malo šansi protiv “honde”, a to je ključna faza trke. Ako ostanete ispred, to je na uličnoj stazi velika prednost, još i veća kada je ovako vruće i kada je na stazi samo jedna putanja relativno čista.”

“Pokušao sam da se borim u početnim krugovima, jer sam video da je moj tempo u najmanju ruku isti kao Gračovljev, ali nisam mogao ništa da učinim, pa sam radio na tome da osiguram drugo mesto i klonim se nevolja, pogotovu pošto sam očešao zid na prvom restartu.”

Trka je završena prerano zbog vremenskog limita od 30 minuta, a Borković smatra da su mu dve intervencije sigurnosnog vozila donekle pokvarile ritam i ambicije.
Malo sam se razočarao zbog ovakvog tempa trke, čestih prekidanja, usporavanja, vremenskog ograničenja. Možda bih imao bolju mogućnost da napadnem Gračova da je bilo drugačije. U svakom slučaju, “honde startuju kao rakete naspram “seata, staza je uzana i zbog zidova kojima je oivičena teško se obilazi, a i temperatura motora znatno raste i dodatno usporava.

Morao bih mnogo da rizikujem da sam krenuo da ga obilazim, iako sam imao bolju brzinu od njega. Ali, sve u svemu, bio je ovo izazovan i dobar vikend i nadam se da ću istim tempom nastaviti i u Maleziji za dve nedelje, kako bi ova azijska turneja bila zaokružena samo uspesima.”

Vozač iz Pančeva osvojio je 24 poena u Singapuru, to mu je po uspešnost treći TCR vikend, a u generalnom plasmanu ima 141 bod – 18 manje od Đanija Morbidelija, 3 više od Gračova.

Do kraja sezone TCR Internacionalne serije ostale su još dve azijske runde: najpre ona u Maleziji, početkom oktobra, a potom i trke na legendarnoj uličnoj stazi Makau Guja, koju je Borković propustio kada je nastupao u Svetskom turing šampionatu.

Još vesti vezano za ovu temu – www.serbiaring.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video