Karting

Borbena nedelja na Autokomercu

Na Autokomerc karting centru u nedelju su održane dve nove uzbudljive karting trke pod organizacijom Sportskog auto i karting Saveza Srbije. Sjajna organizacija i odlično ispoštovana satnica je ono na šta možemo dati čistu desetku, pa su tako prva i druga trka krenule i po 30 minuta ranije.

Posle održanih kvalifikacija, prvi na stazu izašli su najmlađi takmičari klase 1. Radivojević Dušan imao je prvu startnu poziciju. Tokom cele trke vodila se velika borba između Radivojevića i Tešević Igora, tako da je publika mogla da uživa u vožnji dva mališana. Na kraju do pobede dolazi Tešević Igor, drugi je Radivojević Dušan, a do trećeg mesta dolazi najmlađi učesnik ovog vikenda Dobrota Andrej, dok je četvoplasirani stigao na cilj Jocović Lazar.

U trci dva, scenario skoro identičan, s tim što je u drugoj trci slavio Radivojević Dušan posle malog incidenta sa Teševićem. Kako navode iz tima Teševića, na startno ciljnom pravcu došlo je do promene pravca Radivojevića, ali je sve prošlo bez prigovora od strane Teševićevog tima.

Klasa 3, velika borba se vodila između Gajić Rastka i Đurđević Dunje. Dunja je slavila u obe trke, iako je na prvoj trci do pobede stigao Gajić, ali je sudijska komisija odlučila da bude kažnjen sa 10 sekundi zaostatka i novčanom kaznom. Takođe u drugoj trci Gajić je na stazi primio pomoć što je van pravilnika, tako da je i u toj trci ostao bez bodova. Na drugom mestu završio je Preradović Mijat.

U klasi 5, od početka prve trke pa sve do kraja druge poredak se nije menjao. Od samog starta jako je krenuo Lazarević Nikola, koga su u stopu pratili Radojković Aleksa i Štulić Đorđe. Poredak na kraju obe trke upravo je ovakav i bio. Pretendent na titulu Ristić Aleksandar koji je imao i prvo vreme na treningu zbog peha na svom kartingu, ostao je bez plasmana na obe trke.

Klasa 7, u obe trke do pobede je stigao Arsenijević Nenad, koji je imao i prvo vreme na kvalifikacijama. Pratio ga je Lužajić Žarko, dok je Janković Petar na prvoj trci imao izletanje, pa je treće mesto pripalo Bogdanović Goranu. Na trci dva, do trećeg mesta je došao Janković, dok Bogdanović nije startovao.

Klasa 2, ujedno i klasa sa najviše uzbuđenja, pa smo je samim tim ostavili za kraj. Ognjen Trišić sa pol pozicije krenuo je jako u novu pobedu, gde je iza sebe ostavio svoje konkurente i stigao do pobede u prvoj trci. Sjajno trkanje videlo se u borbi za drugo poziciju koja se vodila između Tošić Nikole, Vidanović Nemanje i Petrović Andreja. Koliko su jedni drugom bili „na braniku“ govori i podatak da su sva trojica prošli kroz cilj u zaostatku nešto manje od 0,5 sekunde u poretku koji smo naveli. Peti je bio Rašić Andrija, šesti Petko Dejan, sedma pozicija pripala je Slijepčević Vuku, osma Vojvodić Milici, a deveta pozicija Amanović Angelini.

Ružnu sliku na ceo vikend baca dešavanje iz druge trke. Već u prvom krugu dolazi do incidenta između Trišića i Tošića, gde u celoj gužvi Tošić izleće sa staze, a na njega naleće trećeplasirani takmičar. Sreća po ove mališane pa su obojica prošli bez većih povreda, ali su pregledani od strane dežurne hitne pomoći. Trka je prekinuta i nastavljena nešto kasnije.

Odlukom sudijske komisije i sudija sa te krivine Ognjen Trišić diskvalifikovan je zbog incidenta i kažnjen jednom trkom zabrane, pa je do pobede stigao Vidanović Nemanja, ispred Tošić Nikole. Tek nakon dodele pehara, kada je po pravilniku uveliko prošlo 30 minuta od vremena za prigovore, došlo se do saznanja da takmičar Autokomerc Racing tima Trišić ipak nije disvalifikovan, a da se Tošić Nikola kažnjava sa 10 sekundi na svoje vreme.

Otac mladog Nikole, Aleksandar Tošić Toške odmah je reagovao i napisao žalbu Sportskom auto i karting savezu na ovakvu odluku, te će se rasplet saznati tek za nekoliko dana kada izvršni odbor bude zasedao i doneo konačnu odluku. Komentar na sve ovo je svima jasan, a to je da nam mladi takmičari već od malih nogu osećaju gorak ukus trka. Snimci svih takmičara su priloženi, a zbog čega je promenjena odluka tek nakon dodele pehara i mnogo posle vremena koje je propisano pravilnikom, da li su u pitanju lični interesi ili nešto treće, ostaje nam da saznamo u narednim danima.

Sledeća, ujedno i poslednja trka ove sezone vozi se na Adi Huji 4. oktobra, a baš na ovoj trci odlučiće se šampion u ovoj klasi.

Kompletu galeriju sa trke možete pogledati OVDE.

Predrag Grujić

Peđa se timu priključio neposredno po osnivanju. Razvoj sajta podstiče kroz vesti i fotografisanje domaćeg auto i karting šampionata, jer kao nekadašnji vozač malog N-a ima najsvežije informacije.

Video