Bernie Ecclestone: Žene vozači neće biti ozbiljno shvaćene

Šef Formule 1, Bernie Ecclestone, ponovo je izazvao kontroverze. Naime, izjavio je da ukoliko bi se neka žena priključila Formuli 1 kao vozač, ona ne bi bila ozbiljno shvaćena.

Na istom dogadjaju u Londonu, Bernie je izjavio i da bi Vladimir Putin trebao da preuzme kontrolu nad celom Evropom.

Kada se dotakao teme žena u Formuli 1 izjavio je: “ Ne znam da li bi žene bile fizički sposobne da voze brzo u Formuli 1. Siguran sam u to da ne bi bile izbiljno shvaćene. “

Giovanni Amati poslednja je žena koja je učestvovala u kvalifikacijama, 1992. godine. Tek pre 40 godina je jedna žena, Lella Lombardi uspela da dodje do trke. U poslednjih nekoliko godina, Sussie Wolff vozila je bolid Williamsa na slobodnim treninzima petkom i tokom testiranja, ali ona se povukla.

Uprkos kontroverznom stavu prema ženama za volanom, smatra da će ih biti sve više na upravljačkim mestima, jer kako on kaže „kompetentnije su za te pozicije i nemaju ogroman ego“ . Trenutno dve žene vode timove u Formuli 1 – Monisha Kaltenborn (Sauber) i Claire Williams koja vodi očev tim.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video