Auto trke Kružne trke

Beograd ugostio najbrže automobiliste

Nakon uspešno održanih kvalifikacionih treninga tokom subote, danas su na Beogradskom Ušću vožene trke. Kiša je pokušala da pokvari doživljaj, ali joj to nije pošlo za rukom.

Trka je, kao što je i planirano, otvorena u podne. Prisutnima se prvo obratio Ministar za omladinu i sport Vanja Udovičić, da bi zatim isto učinili i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik AMSS Mirko Butulija.

Čast da prvi izađu na stazu imali su vozači koji se boduju za FIA CEZ šampionat, u klasi D4-1600 najbrži je bio Dejan Tatić koji je kroz cilj prošao 9,260 sekundi ispred Dojčinović Gorana. Čikor Hrvoje završio je trku na trećoj poziciji, a Maksimović Srđan na poziciji četiri. Hrnić Jasmin je svog Pežoa 106 dovezao do pete pozicije, dok je Stojić Stjepan bio šesti. Pozicije sedam, osam i devet pripale su Stojnić Milanu, Gavranović Antoniu i Rozić Nikoli, dok su se Lazarević Nedjeljko i Barović Marijo plasirali na pozicije 10 i 11.

Ovu trku obeležilo je izletanje Lazarević Nedjeljka u poslednjoj krivini. Nedjeljko je izleteo, udario u bankinu, okrenuo se, a zatim je svoj auto popeo zadnjim krajem na zaštitnu ogradu.

DSC_5480

U klasi D4-2000 bilo je tri vozača, a među njima je najbrži bio Nežić Valter, ispred Simić Branimira i Željka Kukića. U klasi D5, Miloš Asanović je bio usamljen, ali je uspeo da dodatno spusti vreme po krugu, te novi rekord Ušća iznosi 55,679 sekundi.

Diviziju 2 činili su vozači klasa 2000 SP i N. Očekivano najbrži u klasi SP bo je Darko Božilović koji je od samog starta krenu kao prvoplasirani, i na toj poziciji se zadržao do kraja trke. Iza njegovih leđa nalazili su se Dragan Stojković i Mirko Milovanović, koji su prvih nekoliko krugova pretili da ugroze Božilovića, ali je usled kvarova na automobilima obojice, Darko trku završio bez borbe. Nemanja Milovanović, koji je imao loš vikend na kvalifikacijama, uspeo je da se popravi na trci i dolazi do prvog pehara u sezoni, završivši trku na drugoj poziciji. Pozicija tri pripala je Dejanu Čoloviću u Ford Focusu.

U klasi 2000 N najbrži je bio Radosavljević Slobodan, koji je kroz cilj prošao pre Vladimira Zečevića i Slobodana Jovanovića. Četvrto mesto u trci zauzeo je Aleksa Radojković koji je u poslednjem krugu udario svoju Hondu i na taj način ostao bez pehara.

Odmah po završetku druge trke dana zadesio nas je pljusak, koji je trajao kratko, ali je bio dovoljan da poremeti satnicu. Nakon pauze zbog vremenskih uslova, na stazu su izašli takmičari treće divizije, odnosno klasa 1400 N i E1.

U klasi 1400 N najbrži je bio Vuk Radenković koji je trku provezao sa vremenom 20:40.300 i na taj način za 5,5 sekundi ostavio Rašević Dejana iza sebe. Rašević je trku završio na drugoj poziciji, dok je Nemanja Radović bio trećeplasirani. Četvrti u klasi Milovan Ratković.

U klasi IV najbrži na kvalifikacijama bio je Vitomir Cvetić, ali je usled vlažnih uslova, zbog problema sa gumama, odlučio da ne startuje. Pobedu u ovoj trci uzeo je Zahirović Mario, koji je bio brži od Jevtić Srđana.

Četvrtu trku dana vozili su takmičari klase Hibrid, koji su nam kao po običaju priredili veliki broj preticanja. Pobedu u ovoj klasi uzeo je Nastasijević Dušan, koji je uz neočekivanu prednost od pet sekundi, prošao kroz cilj ispred grupe koju su činili Simunović, Davidovski i Lambaša. Peta pozicija u trci pripala je Zvezdanu Jovanoviću koji je kroz cilj prošao ispred Mijaljević Nenada.U prvih deset završili su još Petar Miloradović, Damir Ilić, Risto Vukov i Željko Pisarić, dok je pozicija 11 pripala Dragoljubu Arsiću.

Nakon usvojenog prigovora na vožnju Viktora Davidovskog, on je kažnjen sa 20 sekundi dodatka na ukupno vreme u trci, te je ukupan plasman klase hibrid – Nastasijević, Simunović, Lambaša, Jovanović, Mijaljević, Miloradović, Davidovski, Ilić, Vukov, Pisarić, Arsić.

U klasi Mali N koja je zatvorila trkački dan, bilo je kao po običaju najzanimljivije. Već u prvom krugu slupalo se šest vozača, usled čega je trka prekinuta i ponovo startovana.

Prvi su sa starta krenuli Petar Jovanović i Branislav Cvetić, ali nakon nekoliko krugova na čelo izbija Nikola Jovanović Rus i sa prednošću od 2,9 sekundi prolazi kroz cilj ispred Cvetića i Jovanovića. U poslednjim metrima trke Lazarević Jovan uspeva da nadmaši Pavličević Luku i njih dvojica kroz cilj prolaze na pozicijama četiri i pet.

Aleksa Radojković, koji je tokom cele trke bio u duelima, trku završava usamljen, na šestom mestu.  Vuk Filipović završio je trku na poziciji sedam, a na mestima osam, devet i deset našli su se Marko Marić, Miloš Popović i Stefan Nešić.

Zoran Milisavljević završio je trku na jedanaestoj poziciji, Predrag Grujić na poziciji 12, a Aleksandar Nenadović koji je zbog pucanaj gume izgubio duele za petu i šestu poziciju, trku završava na poziciji 13.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video