Bautista na Apriliji

Alvaro Bautista drugog dana testiranja u Valensiji vozio je novu Apriliju i bio je zadovoljan vožnjom po kiši. Španac nije koristio nove pneumatske ventile, a bio je peti od deset vozača, stotinku sporiji od najbržeg kruga Valentina Rossija. Bautista tvrdi da su ova tri dana predvidjena da se on navikne na nov motor.

“ Danas smo pokušavali da funkcionišemo kao tim, jer sam juče (ponedeljak) odvozio samo par krugova i nismo se najbolje razumeli. Sigurno da se ovaj motor razlikuje od onog koji sam vozio pre. Moram da ga razumem i promenim stil vožnje“ , rekao je on.

„Osećam se prijatno. Mogu poboljšati dosta toga. Kada sam na ovom motoru, osećam da ga je lakše voziti po mokrim uslovima, nego Hondu. Moramo još da radimo, posebno na motoru, jer ovaj ima mnogo manje snage nego onaj drugi. Zadovoljan sam današnjom vožnjom. Drugačije je jer je danas bilo mokro i pomalo hladno. Sećam se da sam se sa Hondom u vlažnim uslovima borio pri izlasku iz krivine. Ovaj motocikl je potpuno drugačiji. Na dnu imate mnogo više obrtnog momenta i drugačiji je karakter motora. “

“ Ne sećam se kada sam poslednji put ovako napredovao po kiši. Sa Hondom sam napredovao do jednog trenutka i stao, zbog zadnjeg prijanjanja. Odlično sam se osećao na stazi danas – unapredjivanje, unapredjivanje i unapredjivanje – to je jako pozitivna stvar.“

Iako je vožnja na neki način van granica motocikla, Bautista je impresioniran snagom koju mu je motor pružio u vlažnim uslovima.

„Snaga motora me je iznenadila, jer na dnu imate mnogo obrtnog momenta, a možete dobro da izadjete iz krivine. Ali na pravcu je tako spor! Za mene je ovaj motor kao motor bez elektronike.  Možda zbog snage, na Hondi osećate da radi i elektronika. Ovde je to normalno, tako da sam zadovoljan. “

Test vozač Aprilie Alex Hofman vozio je nove fabričke pneumatske ventile u ponedeljak i stalno je naglašavao da ima veću moć nego Superbike.

Bautista i njegov novi timski kolega Marco Melandri nastavljaju testiranje u sredu, pre putovanja u Jerez krajem novembra, pa do decembra i zimskog testiranja. Alvaro je zainteresovan za poboljšanje osećaja na motoru.

“ Cilj mi je da razumem motor i ljude koji rade sa mnom. To nema veze sa vremenima i pozicijama. Samo trebam da se osećam prijatno na motociklu i poboljšam svoj osećaj“.

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video