Bautista: Cilj je biti što bliže vrhu

Španski vozač Alvaro Bautista raduje se sledećem poglavlju svoje MotoGP karijere u kome će voziti za novi fabrički Aprilia Gresini tim.

Italijanska fabrika vraća se u kraljevski klasu a Bautista ima zadatak da vodi projekat na stazi sajedno sa Marcom Melandrijem. Za Bautistu sezona 2015 predstavlja prelazak na novu mašinu jer je Španac poslednje tri sezone proveo vozeći Hondin prototip.

Alvaro, osvojio si svetski šampionat u kategoriji 125cc na Apriliji a isto ste uspeli i u 250cc. Kakav je osećaj ponovo biti sa istim brendom?

To vraća lepe uspomene jer sam imao odlične rezultate sa Aprilijom u prošlosti. To je velika fabrika sposobna da stvori konkurentan motocikl i nadam se da ćemo uskoro biti u istoj situaciji.

Takođe ćete ponovo biti fabički MotoGP vozač…

To je definitivno velika pozitivna stvar. Kada sam vozio kao zvanični Suzukijev vozač zaista mi se sviđalo zato što praktično sami razvijate motocikl. Radite više nego kada ste na satelitskom motociklu, ali imate i veće šanse. Kada vozite satelitski motocikl dobijete određeni materijal i znate da je to ono što ćete dobiti za ceo ostatak sezone.

Da li misliš da će ovo biti prelazna godina dok razvijaš Apriliju ili misliš da možeš da težiš takmičarskim rezultatima od početka?

Mislim da Aprilija veoma hrabro ulazi u šampionat u 2015. dok je na primer Suzuki proveo dve godine razvijajući motocikl van Grand Prix-a. Mislim da će ovo biti sezona razvoja za nas kako bi imali konkurenta motocikl u 2016. Kategorija će takođe biti izmenjena novim propisima i dolaskom novih guma. U 2015. godini radićemo na specifičnim ciljevima. Cilj je biti što bliže vrhu.

Kako bi opisao karakter novog Aprilijinog MotoGP prototipa?

To je veoma različit motocikl od Honde. Kada sam ga vozio u Valensiji, šasija je bila prilično dobra. Možda motoru nedostaje malo snage, ali u Jerezu, sa pneumatskim motorom i 81mm prečnikom ventila snaga se mnogo povećala i primetio sam da šasiji treba više krutosti. Elektronika nije sasvim odgovarala povećanju snage, zadnja guma je mnogo proklizavala i sve je bilo pomalo čudno. Na kraju ćemo dobiti besprekoran menjač ali ne i za prvi test. On će verovatno biti spreman do druge ili treće trke sezone

 

Foto: motogp.com

 

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video