Barreda i Al Attiyah sigurni i drugog dana

Iako je Honda tokom priprema za Dakar stalno stavljala u prvi plan priču da je autsajder u odnosu na KTM, trenutni rezultati se ne slažu s pričom. Španac Joan Barreda nakon dve etape nalazi se na prvom mestu sa četiri minuta prednosti ispred timskog kolege Goncvalesa.

Favorit ovogodišnjeg Dakar relija, Marc Coma nalazi se na šestoj poziciji sa 12 minuta zaostatka za vodećim jer je 60 kilometara pre kraja etape imao problema sa gumama, zbog čega je morao da spusti tempo. Najbolje plasirani KTM je Faria koji se nalazi na trećoj poziciji. Sam Sunderland je imao problema sa snalaženjem, samo 70 kilometara od kraja etape, tako da se trenutno nalazi na slabašnoj 67. poziciji sa skoro 2,5 sata zaostatka.

Predstavnik Srbije, Gabor Sagmajster morao je da odustane od relija nakon loma ruke koji je usledio nakon pada na drugoj etapi.

I pored velikog broja „domaćih“ vozača, prvo mesto među kvadovima ipak zauzima Poljak Rafal Sonik na Yamahi, ispred Casalea koji je favorit ovogodišnjeg izadanja relija i Lafuentea.

Nakon jučerašnje penalizacije od 2 minuta zbog ubrzanja sinoć, Nasser Al-Attiyah je odlučio da se pokaže i dokaže da je baš on najbrži. Tokom cele etape vozač iz Katara se nadmetao sa klupskim kolegom Orlandom Terranovom, ali je Argentinac doživeo sudar u poslednjih 10 minuta etape, usled čega je Al-Attiyah trijumfovao. Terranova je tokom sudara izgubio 20 minuta.

al attiyah

Pobedom na drugoj etapi Katarski vozač napravio je prednost u generalnom plasmanu veću od sedam minuta nad drugoplasiranim vozačem Toyote Giniel de Villiersom. Druga Toyota Hilux sa Holanđaninom Bernhard Ten Brinkeom za volanom zauzima treću poziciju u generalnom plasmanu.

Peugeot i pored jake vozačke postave ipak ne uspeva da pokaže dobre rezultate. Carlos Sainz se nalazi na sedmoj poziciji i zaostaje 20 minuta i 32 sekunde za vodećim. Stéphane Peterhansel je do bivaka stigao sa više od sat vremena zaostatka za Al-Attiyahom, dok je Cyril Despres sa zaostatkom od sat vremena i 13 minuta na 27. poziciji u generalnom plasmanu.

Dan je bio težak i za Robby Gordona koji je pretrpeo mehaničko oštećenje tokom prve etape, kao i za nesrećnog Nani Romu koji je još uvek u trci, ali daleko od vodećih.

Nikolaev

U konkurenciji kamiona vodi se jaka borba između Kamazovih i Ivecovih vozača. Posle razočaravajuće prve etape, Kamazov vozač Eduard Nikolaev pobedio je na drugoj etapi, ostavivši iza sebe Belorusa Siarhei Viazovicha 46 sekundi iza sebe i trećeg Kamazovog vozača Airat Mardeeva na trećoj poziciji.

Etapu je na četvrtoj poziciji završio Ivecov vozač, Holanđanin Hans Stacey, koji se trenutno nalazi na prvoj poziciji u generalnom plasmanu sa 20 sekundi prednosti na Nikolaevim. Andrey Karginov i Gerard de Rooy koji su dominirali tokom 2014. godine izgubili su po pet minuta tokom današnje etape.

Foto: Dakar.com

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video