Auto trke Drift

Baggsy dominantan na Drift King of Europe

Teško je za poverovati, ali nakon neverovatnog leta, koje je zapalilo u sezoni kidanja guma, Monster Energy King of Europe Drift Pro Serijal je zapakovao svoju poslednju rundu velikog finala na kraju sezone.

Povratak na zapaljen beton Bordeaux Mergianc staze u južnoj Francuskoj prošlog vikenda, runda sedam 2014 Pro Serijala, pokazao je fanovima kako intenzivno i zahtevno takmičenje može da bude. Sa nekoliko ‘samo još jedanput’ vožnji i pokvarenim motorima koji su dominirali..

Monster Energy drift vozač, Steve ‘Baggsy’ Biagioni, još jednom je dokazao da je dorastao ovakvom takmičenju, tako što se odlično borio protiv još 31 takmičara u seriji brzih i agresivnih vožnji.

Brzina prilikom ulaska, bila je i do 145km/h. Baggsy je time svojim Nissanom S13 završio na sedmom mestu u ukupnom plasmanu tokom subotnje kvalifikacije, a zatim je bio u top osam u borbi u nedelju. To se desilo odmah nakon napete borbe sa mađarskim Monster Energy vozačem Adamom Kerenyijem, nakon čega je, zbog odluke sudija, Baggsy bio primoran da parkira svoj auto i zadovolji se sedmim mestom.

Iako nije bio zadovoljan rezultatom, poene koje je osvojio tokom vikenda, bili su dovoljni da ostane na petom mestu u šampionatu; samo 14 poena ga deli od trećeplasiranog Benjamina Boulbesa.

“Bilo je zaista teško, kao takmičar i kao vozač, uvek želite da pobedite,” objasnio nam je isfrustriran Baggsy. “Ali, kao drift ambassador, želite da sport koji volite nastavi da napreduje u pravom smeru. Imao sam neverovatnu trkačku godinu ovde u Evropi do sada. Naučio sam puno. A činjenica da ovi momci imaju toliko strasti i talenta, fantastična je.

“Već sam rekao da se osećam iznervirano zbog rezultata ovog vikenda. Moj tim i auto, bili su spremni, a podrška koju sam imao od publike, bila je odlična. Takođe sam imao super brzinu na stazi. Dao sam svoj maksimum i uspeo da uđem među prvih osam. Sudije su pozvale ‘još jedanput’ vožnju u mojoj borbi, a ta poslednja odluka, radila je protiv mene. Pokušao sam da ostanem pozitivan, čak iako se nisam slagao sa odlukom. Nadam se da su fanovi koji su bili, kao i ljudi koji su pratili prenos uživo, uspeli da uživaju u spektaklu. Radujem se odlasku u Španiju, na finale Pro Serijala sledećeg vikenda.”

Dok je Baggsy bio primoran da još nekoliko trka odgleda iz svog boksa, Kerenyi se progurao na treće mesto na podijumu. Sa punim efektima, Kerenyi je dominirao u polufinalu, pobedvši Norberta Kovacika, a onda se suočio sa Adamom Frankom u bici za treće mesto.

Frankov odličan Cartu Drift Team BMW M3, svakako se dobro pokazao, a u magli od izgorelih guma u dve drift borbe, izraelski vozač je preuzeo prednost.

“Samo pre nedelju dana, ceo auto, kao i motor, bili su u delovima. Tada bih dao sve da dođem do ovog rezultata. Zaista sam zadovoljan što sam dospeo na podijum,” rekao nam je Adam. “Moram biti iskren, napravio sam nekoliko grešaka ovog vikenda. Nisam hteo da guram auto iznad granica mogućnosti, jer sam hteo da igram na sigurno, da bi sve ostalo na svom mestu i bude u dobrom stanju za finale u Španiji.

Tokom borbi, stalno sam proveravao stanje motora, pa zbog toga možda nisam bio u svojoj regularnoj formi. Kada sam se trkao protiv Adama Franka, bilo je teško videti od tolikog dima od mojih i njegovih guma, tako das am samo držao gas i brojao sekunde da bih pogodio razdaljinu između krivina. Bio je to prilično lud osećaj, driftovati skoro na slepo, a tako blizu drugog automobila. Nadam se dobroj trci sledećeg vikenda. Takođe se nadam da ću uspeti da napadnem još jače u finišu godine i šampionata.”

Ovo je ostavilo otvorena vrata za Adama Franka za napredak u finalnoj borbi i suočavanju sa šampionom iz 2013 Pro Serijala, Francesco Contijem. Iako je dao sve od sebe, Frank nije uspeo da pobije Cantijevu brzinu i stil, koji je uzeo prilično laku pobedu.

“U nedelju, masa se okupila, tako da je bio to zaista dobar povratak na Merignac stazu ovde u Francuskoj.” Zaključio je šef King Of Europe serijala, Mike Procureur. “Staza je bila ekstremno brza, što nam je pružilo zaista uzbudljiv drifting. Bilo je puno ponavljanja, s obzirom das u bitke bile tako blizu, što pokazuje da je bio zaista visok nivo vožnje ivde na King Of Europe. Bilo je dosta teško izabrati prvih osam, od svih koji su uzeli učešće u celom šampionatu, tako da mislim da ćemo imati neverovatno dobre borbe u finalu u Španiji sledećeg vikenda.”

Ne zaboravite da proverite na zvaničnom sajtu kompletne rezulate u ukupnom plasmanu, informacije o prenosima uživo, kao i još dosta ostalih podataka. Vidimo se u Valensiji 20. i 21. septembra.

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video