Kružne trke Moto trke

Azijski talent kup – Toba najbrži

Japanski vozač Kaito Toba pobedio je u prvoj od dve Shell Advance Asia Talent Cup trke ovog vikenda u Sepang International Circuit u Maleziji na Malaysian Super Series događaju.

Nakon dva slobodna treninga i kvalifikacija po vlažnoj stazi u subotu ujutru, 22 vozača Shell Advance Asia Talent Cupa nastupaće ponovo u nedelju popodne. Tajlandski vozač  Nakarin Atiratphuvapat startuje sa njegove druge pol pozicije ove sezone. Lider šampionata Yuta Date iz Japana startuje sa druge pozicije  isped svog zemljaka Ayumu Sasaki. U drugom startnom redu nalaze se Kaito Toba, lokalni vozač Adam Norrodin kao i jedina žena na gridu Muklada Sarapuech.

Kako je trka tekla:

Sasaki preuzima vođstvo na samom početku, i nalazi se na čelu kolone od osam vozača. Date loše startuje i biva primoran da se probija ka višim pozicijama tokom trke, dok je  Shafiq Rasol odlično startovao i bio je u mogućnosti da se bori u vodećoj grupi nakon što je startovao kao deseti.

Prva drama se dogodila u sedmom krugu, Sasaki i Atiratphuvapat ostvaruju kontakt i padaju. Toba je u sjajnoj formi i uspeo je da održi koncentraciju do kraja i pobedi isped Rasol koji se popeo na svoj prvi podium u sezoni. Na podium se popeo i vodeći u šampionatu Date. Ovo je treća pobeda za Toba što ga ostavlja na samo četrnaest bodova iza vodećeg Date u generalnom plasmanu.

Direktor Shell Advance Asia Talent Cup, Alberto Puig komentariše:  “Očekivao sam da vodeća grupa bude manja, jer su dva – tri vozača bila korak isped ostalih tokom treninga. Trka nije bila veoma brza što je stvorilo veliku vodeću grupu. Kada se formiraju takve grupe uvek postoji veći rizik za sudare i padove, što se nažalost i dogodilo. Sutra očekujem značajno bržu trku”.

Trka broj dva održaće se sutra u 13:20 po lokalnom vremenu i to će biti šesta od devet trka u sezoni.

 

 

Nemanja Božić

Nemanja je skoro počeo da se bavi trkama i za kratko vreme specijalizovao se za MotoGP. Vikendima se ne odvaja od televizora i prati svaki korak koji načine GP vozači, kako bi na sajt preneo sve novine. Ume da iznenadi sa najneverovatnijim informacijama. Voli da gleda trke uživo, mada nije čest posetilac.

Video