Austin kvalifikacije: Marquez kažnjen

Marc Marquez neće startovati sa pol pozicije na sutrašnjoj trci u Austinu, iako je postigao najbrže vreme tokom kvalifikacija, i bio jedini vozač koji je spustio granicu ispod 2’04 sa vremenom 2’03.658. Razlog za ovako nešto je zato što se tokom svog pripremnog kruga za postavljanje pomenutog vremena, našao na stazi ispred vozača Yamahe Mavericka Vinalesa, i usporio ga kroz dve krivine dok je Vinales bio na brzom krugu.

Posle saslušanja dvojice protagonista, direkcija trke donela je odluku da kazni Marqueza pomeranjem tri mesta unazad na startu sutrašnje trke, što znači da će trku startovati iz drugog startnog reda, sa četvrte pozicije.

Oštećeni Vinales koji je posle incidenta u sledećem krugu napravio vreme 2’04.064 što je bilo dovoljno za drugo mesto, startovaće sa pol pozicije. U prvom startnom redu pridružiće mu se Andrea Iannone i Johann Zarco.

Da situacija bude interesantnija, što se tiče kazni i nezaboravne situacije na prošloj trci u Argentini, tik uz Marqueza sutrašnju trku startuje Valentino Rossi sa pete pozicije, a u drugom startnom redu našao se još i Jorge Lorenzo.

U trećem startnom redu na sedmoj poziciji nalazi se Cal Crutchlow, pored njega startovaće Andrea Dovizioso i Dani Pedrosa sa pozicije broj devet, koji je uspeo da dobije bitku sa velikim bolovima posle operacije.

Sutrašnja trka počinje u 21:00 po našem vremenu.

Video