Austin FP1: Marquez dominantno na početku

Austin, Texas, prvi slobodni trening MotoGP kategorije, situacija kojom bi se svaki filmski režiser ponosio. Nakon burne VN Argentine, glavni akteri koji su ostali uskraćeni za bodove, čini se da su od prvog izlaska na stazu krenuli po ono što misle da im pripada i završili na vodećim pozicijama.

Marc Marquez, može se reći očekivano na prvom mestu završava trening sa vremenom 2’05.530. Omiljena staza, pobede na svim trkama do sada organizovanim na ovom mestu, postavljao je impresivna vremena iz minuta u minut. Apsolutnom dominacijom kroz drugi i treći sektor staze, nije dozvolio nijednom vozaču da mu se približi na manje od pola sekunde.

Fabričke Yamahe zasijale su u punom sjaju, kao pre tačno godinu dana. Maverick Vinales činilo se da je najbliži da ugrozi Marquezovo vreme, sa svojim odličnim prvim sektorom, kojim je vladao tokom celog treninga. Međutim čim se konkurencija približi, Marquez bi odlazio ponovo na sekund prednosti.  Jedini koji je probio barijeru od pola sekunde zaostatka bio je Valentino Rossi, tokom svog poslednjeg pokušaja da uđe u prvih deset, odnosno Q2, razmišljajući o ne baš tako povoljnoj vremenskoj prognozi za subotu. Rossi je na mekim gumama uspeo da ostvari vreme 2’05.926 i jedini je pored Marca vozio ispod 2’06. Međutim razlika od 3 desetinke možda i nije pravo merilo uzimajući u obzir da aktuelni šampion nije ni koristio meku gumu.

Ducati se kroz petogodišnju istoriju trka na ovoj stazi i ne može pohvaliti nekim dobrim rezultatima. I sami su izjavili da su došli da izvuku što povoljniji rezultat, pred sledećih deset glavnih trka u Evropi za njih, međutim Jorge Lorenzo je tu da još jednom pokaže da je, pomalo ironično, najbolji kada Ducati nije najbolji. Završio je prvi trening na četvrtom mestu i kao jedini Ducati ispod sekunde zaostatka za vodećim.

Na petom mestu našao se, trenutno vodeći vozač u šampionatu, Cal Crutchlow, sledili su ga Andrea Dovizioso i klupski kolega, novajlija u šampionatu, Takaaki Nakagami. Iza njih našli su se, sa preko 1.5s zaostatka Andrea Iannone, Zarco i Rins na desetoj poziciji.

Dani Pedrosa, rekovalescent, koji je tek pre nekoliko dana završio operaciju, veći deo treninga je bio na svoj Repsol Hondi, ali nije izlazio na samom kraju treninga kada su svi vozači unapredili svoje vreme, završio je tek kao dvadeset prvi.

Drugi slobodni trening zakazan je za 21:05 po našem vremenu.

Video