Aspar pobedio na Grobniku. Pre 29 godina.

Jorge Martinez Aspar poznat je svima kao vlasnik Moto3 ekipe koja nastupa na Mahindri. Grobnik je poznat svima kao staza u blizini Rijeke u Hrvatskoj.

Ono što mnogi ne znaju, jeste da je Aspar bio šampion sveta i to četvorostruki. Tri puta je Aspar uzimao titulu u klasi do 80 ccm i jednom u klasi do 125ccm. Prvu titulu osvojio je 1986. godine.

Moto trke u Jugoslaviji najpopularnije su bile na Preluci, tadašnja VN Jadrana. Međutim 1977. godine doneta je zabrana održavanja uličnih trka, te je i održavanje Nagrade Jadrana dovodilo u pitanje. Iste godine krenula je izgradnja Grobnika. Cela država uložila je svoj maksimum da se 17. septembra 1978. godine vozi prva trka, tada, prvenstva Sveta na ovoj stazi.

Grobnik je u periodu od 1978. do 1990. godine redovno bio domaćin Svetskog prvenstva u motociklizmu. Mnoga velika imena, kao što su Graziano Rossi, Angel Nieto, Kenny Roberts, Wayne Rainey, Kewin Schwantz, Eddie Lawson, Freddie Spnecer i mnogo drugi pobeđivala su na ovoj stazi.

Poslednja trka prvenstva Sveta održana je 12.juna 1990. godine. Nakon toga počeo je rat, Jugoslavija je krenula da se raspada i time izgubila pravo da održava trke koje se boduju za prvenstvo Sveta.

Oglašavaj

Na današnji dan, 14. juna 1987. godine vožena je trka na Grobniku. Jorge Martinez Aspar imao je iza sebe jednu osvojenu titulu i pet pobeda na prethodnih šest trka. U klasi 80ccm došao je do pobede na Velikoj Nagradi Jugoslavije, a iste sezone osvojio je i svoju drugu titulu.

Nije Aspar bio jedini koji je na današnji dan trijumfovao u Jugoslaviji. U klasi do 250ccm pobedio je Venecuelanac Carlos Lavado popeo se na najviši stepenik pobedničkog postolja. Ispostaviće se da je Lavadu ovo bila i poslednja pobeda u karijeri.

U kraljevskoj klasi 500cc te godine vodila se žestoka borba za titulu između tri konkurenta – Gardnera, Mamole i Lawsona. Na Grobnik je Gardner stigao sa tri pobede, dok su Mamola i Lawson trijumfovali na po jednoj trci. Wayne Gardner pobedio je na Nagradi Jugoslavije i na kraju sezone osvojio titulu sa 20 poena prednosti u odnosu na Mamolu.

Do ove priče došli smo zahvaljujući baš Asparu koji se na svom Instagram profilu prisetio Velike Nagrade Jugoslavije, vožene na današnji dan pre 29 godina.

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video