Aragon u brojkama

Pred nama je MotoGP trka u Aragonu, poslednja pred odlazak na Azijsku turu. Ujedno ovo će biti stota trka Moto2 šampionata.

I Alvaro Bautista slavi broj 100 u Aragonu. Španac je do sada startovao 99 puta u MotoGP-u, tako da je pred njim stoti start trke. On je do sada vozio za tri proizvođača – Suzuki, Hondu i Apriliju.

Marc Marquez će pokušati da dođe do 24. pobede u kraljevskoj klasi. On je do sada zabeležio 23 pobede i samo jedna mu nedostaje da se izjednači sa legendarnim Wayne Raineyem.

Sa 22 godine i 252 dana Scott Redding je najmlađi Britanski vozač koji se popeo na podijum MotoGP kategorije. Pre njega je to učinio Gary Lingham koji je 1979. godine završio treći na velikoj nagradi Belgije. On je do podijuma došao tako što su vodeći vozači bojkotovali trku iz bezbedonosnih razloga.

Johan Zarco zabeležio je niz od 12 trka završenih na pobedničkom postolju. Jedini vozač kome je isto pošlo u srednjoj klasi bio je Max Biaggi koji je vezao 17 podijuma u dve sezone 1995. i 1996. godine. Zarco je sa šest pobeda u 2015. godini postavio rekord – Najviše pobeda koje je vozač iz Francuske zabeležio u jednoj sezoni.

Osvojivši četvrtu poziciju, Loris Baz je ponovio najbolju poziciju Francuskog vozača u MotoGP kategoriji. Isto mesto zauzeo je Randy de Puniet u Katalunji 2010. godine.

Prošlo je čak šest godina kada je Rossi pobedio na nekoj od staza u Španiji. To mu je poslednji put pošlo za rukom u Katalunji 2009. godine. Da li će se ovog puta iskupiti za Misano?

Samo je četiri vozača koji su u 2015. godini uspeli da osvoje poene na svakoj trci – Valentino Rossi, Andrea Iannone, Bradley Smith i Danilo Petrucci.

 

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video