Moto trke MotoGP

Američki Grand Prix: Može li još bolje?

2015 MotoGP šampionat se nastavlja sa Red Bull Grand Prixom u Americi, nakon trke otvaranja u Kataru.

Dok se padok priprema za trku od 5.5km na stazi u Americi, postoji niz pitanja fanova da li je uopšte moguće da  trka bude bolja od neverovatnog prvog kola pod reflektorima u Kataru. To je treća godina za redom da se MotoGP šampionat vraća na COTA stazu, sa Hondom koja je završila na prvoj i drugoj poziciji (Marquez i Pedrosa) na svakoj prethodnoj trci.

Ducati je u Kataru potvrdio da su se „vratili“, nakon preokreta u italijanskim proizvođačima, pošto se Luigi Dall’Igna pridružio fabričkom timu, kao sportski direktor iz Aprilije, krajem 2013.sezone. Nova GP15 mašina je pokazala da to nije samo „jedan-krug-čuda“ na mekšoj opciji guma, a što se tiče druge trke sezone, Doviziosu se sviđaju njegove šanse nakon što je osvojio prvi podijum prošle godine u Ostinu. Jedina promena za Ducati tim i Pramac Racing je ta što oni sada imaju 22 litre goriva, u odnosu na 24, nakon postizanja tri podijuma u poslednje dve sezone.

Valentino Rossi je bio u fokusu svetskih medija nakon spektakularne pobede trke pod reflektorima na internacionalnoj stazi Losail. Može li Rossi da uradi isto u Ostinu? Nema sumnje da devetostruki šampion i dalje ima istu glad za uspehom, kao kada je debitovao pre 20 godina, iako je njegov najbolji rezultat u Ostinu 6.mesto 2013.godine.

Njegov timski kolega, Jorge Lorenzo, je morao da se snađe sa 4.mestom u Kataru, nakon što je imao probleme sa kacigom, koji su uništili njegove šanse za pobedu. Španac je u stvari vodio trku na momente i borio se sa Ducatijem sve do problema, ali ipak veruje da može da se bori za pobedu u trci u Ostinu, gde mu je najbolji rezultat 3.mesto.

Repsol Honda vozač, Marc Marquez, započeo je odbranu svoje titule na najgori mogući način u Kataru, kada je otišao preširoko u prvom uglu, i na kraju trku završio na 5.poziciji. Marquez je uveren da može odgovoriti u Ostinu, kako je prethodne dve trke na toj stazi osvojio. Ustvari, španski vozač je prošle godine napustio COTA stazu na vrhu posle svakog slobodnog treninga, kvalifikovao se na pole poziciji, i vodio svaki krug trke na putu ka svojoj pobedi, postavljajući novi rekord staze u procesu.

Dani Pedrosa je potvrdio da će propustiti Ameriku i Argentinu zbog problema sa rukom, koji je otkrio nakon trke u Kataru, i koji utiče na njega u poslednjih godinu dana. Španca će zameniti Hiroshi Aoyama. Aoyama ima 64 trke pod pojasom u MotoGP klasi, a na 12.mestu je završio prošle godine u Ostinu, na Aspar Hondi RCV1000R.

Suzuki je napravio svoj povratak u MotoGP u Kataru, i kao što se očekivalo, bilo je nekih problema za japanskog proizvođača. Obojica, Aleix Espargaro i Maverick Viñales su završili dosta ispod u odnosu na snagu njihovih rivala. Tim Suzuki Ecstar nikada nije vozio na COTA stazi ranije, kako je ona dodata MotoGP kalendaru nakon što je japanski proizvođač napustio klasu u 2011.godini.

CWM LCR Honda, Cal Crutchlow je osvojio bitku satelitskih vozača u prvom krugu, završivši 0.5s ispred svog zemljaka Bradleya Smitha na Monster Tech 3 Yamahi. Crutchlow je pao prošle godinu u Ostinu, ali je 2013. uspeo da osvoji 4.mesto. Deluje kao da će ova dvojica imati duge borbe tokom sezone, i trebalo bi da opet budu blizu, jer izgleda da i Smith isto voli ovu stazu, kako je prošle godine završio na 5.poziciji na Yamahi. Njegov timski kolega, Pol Espargaro, takođe treba da bude u ovom miksu, pošto je izgubio od britanskog vozača samo 0.1s u Kataru.

Očekujte da vidite više od Scotta Reddinga na Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Hondi RC213V, nakon što se srušio u drugom krugu u Ostinu prošle godine, plus ne zaboravite vozača Pramac Racinga, Yonnyja Hernandeza i Danila Petruccija, koji bi opet mogli da budu dobri u kvalifikacija pošto koriste njihove mekše opcije pneumatika.

Avintia Ducati vozač, Hector Barbera, je bio na vrhu otvorene klase vozača na Losail stazi, iako bi trebao ovog puta da se oštrije suoči sa Nemcem Stefanom Bradlom (Athina Forward Racing), pošto je Nemac zauzeo 4.mesto na COTA stazi prošle godine.

CWM LCR Honda Jack Miller se nada da će poboljšati svoje izglede nakon što je pao u svom MotoGP debiju u Kataru, a on je osetio ukus uspeh na COTA stazi i pre nego što je osvojio 2014 Moto3 trku u Ostinu, koju je počeo sa pole pozicije.

Jedan čovek koji će biti u potrazi za dobrim rezultatom u Austinu je vozač Aspar MotoGP tima, Nicky Hayden, koji će početi svoju 200. MotoGP trku, a njegov najbolji rezultat je 9.pozicija pre dve sezone.

Red Bull Grand Prix Amerike se odvija između 10-12 aprila, sa praksom u petak, kvalifikacijama u subotu, i trkom u nedelju.

 

Foto: www.motogp.com

Video