Al Attiyah stao na put Peugetovoj dominaciji

Naser Al Attiyah je konačno stavio tačku na dominaciju francuskog lava na 38. izdanju Dakar relija. Na kraju potpuno lude deonice, Mini se našao ispred dva Peugeota u kojima su se nalazili Sainz sa 12 sekundi zaostatka i Peterhansel sa 31 sekundom zaostatka.

Sebastien Loeb je imao problema sa dinama, napravio je pogrešan potez na specijalu i izgubio vođstvo u generalnom plasmanu. Toby Price je među motociklistima imao zaista uspešan dan, osvojivši dva prva mesto – Pobeda na etapi i prelazak u vođstvo u generalnom plasmanu.

Al Attiyah je imao savršen dan. Na prvom kontrolnom punktu je imao više od minut i po prednosti nad Sainzom i oko šest minuta nad Peterhanselom. Delovalo je kao da je suviše dobro da bi bilo istinito. Na kraju etape mogli smo videti pakleni tempo koji su prva trojica pokazali i na taj način ubili svaku nadu Loebu.

Nakon drugog kontrolnog punkta Loeb je čak i dodao gasa, krenuo agresivno, ali je 20 kilometara pre kraja dana napravio grešku. Srećom bez povreda, tandem Loeb-Elena je doživeo veliki broj prevrtanja. Oni su ujedno i najveći gubitnici dana.

loeb

loeb1

loeb2

Cyril Despres se vratio u formu osvojivši četvrto mesto, ali smo takođe videli i Minije i Toyote koji sve brže idu. Lider u šapionatu, Peterhansel, koji ima više od 2 minuta presnot nad Sainzom kaže da nije lako i da tek predstoje teške etape. Da li je to istina ili su u pitanju mentalne igrice, saznaćemo već danas.

Toby Price je jutros krenuo sa 3 minuta i 12 sekundi zaostatka za vodećim Goncvalesom, koji je tokom osme etape izgubio 5 minuta i 17 sekundi, što je Pricea dovelo na čelo sa preko 2 minuta prednosti. Goncvales je usled pada ostao bez uređaja za navigaciju, tako da je pokušao da izvuče najbolje što može. Stefan Svitko se zadržao na trećoj poziciji.

Antoan Meo, iznenađenje ovogodišnjeg Dakar relija, danas nije imao sreće na dinama. Izgubio je 11 minuta za vodećim timskim kolegom i zauzima sasvim zasluženo šesto mesto u generalnom plasmanu.

Braća Patronelli su provela još jedan dan bez problema. Marcos je danas bio brži od Alejandra, dok je treće mesto osvojio Južnoafrikanac Brian Baragwanath. Alejandro sa nešto više od 2 minuta vodi u generalnom plasmanu nad Marcosom, dok je Peruanac Alexis Hernandez treći sa zaostatkom većim od pola sata.

Gérard De Rooy u Ivecu je osvojio još jednu etapu u kategoriji kamiona. Iza De Rooya našao se Ruski dvojac u Kamazu, Nikolaev je završio kao drugoplasirani, a Karginov kao treći. Zahvaljujući ovoj pobedi Holanđanin preuzma vođstvo nad Eduardom Nikolaevim od skoro osam minuta. Pieter Versluis na trećoj poziciji zaostaje 13 minuta i 29 sekundi.


Official Teaser – 2016 Dakar by Dakar

photo: Motorsport.com

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video