Abu Dabi – sezona testiranja : Bottas najbrži prvog dana

Dok su se mučili da pokrenu Hondin motor u McLarenu, Valtteri Bottas je napravio najbolje vreme(1:43.396) prvog dana testiranja bolida.

Bottas je potvrdio da je brži od svog sunarodnika Kimi Raikkonen-a, kako je Kimi bio skoro pola sekunde sporiji u svom Ferrari-u. Njegov novi timski kolega Sebastian Vettel je prvi dan proveo u boksu upoznavajući se sa članovima tima.

Nico Rosberg se vratio u svoj Mercedes samo 2 dana nakon što je izgubio titulu od klupskog kolege Lewis Hamilton-a u šampionatu vozača i postavio treće najbrže vreme i uspeo da odveze čak 114 krugova.

I dok je Rosberg nizao krugove, u McLarenu su se mučili da pokrenu Hondin MP4-29H/1X1 agregat da uopšte proradi, a Stoffel Vandoorne se nije ni pojavio na jutarnjoj sesiji. Popodne, bolid se konačno našao na stazi, ali jako neslavno, pošto je Vandoorne domilio do McLaren-ove garaže sa već ugašenim motorom. Na drugom pojavljivanju na stazi, bolid je stao i ostavio Vandoorne-a sa samo 3 kruga upisana pored njegovog imena.

Četvrti najbrži bio je Jolyon Palmer, koji je postavljao dobra vremena uprkos tome što je bio ograničen na samo 36 krugova ybog brojnih problema koja su uzrokovala dve crvene zastave. Palmer je izavao drugo stajanje u danu zbog problema sa motorom i priznao je da mu je bilo dosta „frustrirajuće“ da sedi u Force India-i u pojedinim trenucima.

Carlos Sainz Jr je bio peti u Red Bull-u, a on se tu našao kao pobednik Renault 3.5 šampionata. Bilo je dosta prekida, a Max Verstappen je izazvao prvi veoma rano u jutarnjoj sesiji. U 19. krivini, otišao preširoko i udario u zid, a mehaničari Toro Rooso-a su kasnije utvrdili da je problem bio u prednjoj suspenziji.

Verstappen ended up setting the slowest of all the times posted on the opening day, with his best lap of 1:47.194 being the best part of a second slower than Charles Pic and Marcus Ericsson ahead of him, with the latter making his Sauber debut ahead of a race seat next season. Versappen je završio prvi dan kao najsporiji na stazi, obišavši Yas Marinu za 1:47.194.

Lazar Stanić

Lazar je jedan od osnivača sajta. Uživa u auto trkama i ne propušta ni jednu trku Formule 1. Uglavnom piše o WRC-u i WTCC-u. Osim što piše, zadužen je za fotografisanje auto-moto trka. Ukoliko se sastajete sa nekim iz redakcije, postoji velika šansa da će to biti baš on.

Video