Auto trke WTCC

16 velikih pitanja za WTCC sezonu 2016

FIA Svetski šampionat turing automobila spreman je za predstojeću sezonu. Očekuju nas novi vozači, novi automobili, pravila, ali i nova staza u kalendaru. Ipak, sezonu će još interesantnijom učiniti sledećih 16 pitanja:

 1. Jose Maria Lopez je u 2015. uspeo da uradi nešto što je do sada pošlo za rukom samo Yvanu Mulleru i Andyu Priaulxu – odbranio je titulu svetskog šampiona. Da li će uspeti u tome ponovo? Da li će osvojiti treću titulu zaredom?
 2. Polestar Cyan Racing tim će voziti automobil marke Volvo u sezoni koja je pred nama. Da li će odmah doci do pobeda ili ce ovo ipak biti sezona ucenja?
 3. Tim Castrol Honda izjavio je prošlog meseca da se nekadašnji šampion WTCC-a, Gabriele Tarquini, neće naći za volanom njihove Honde Civic. Ko će zameniti legendarnog Italijana?
 4. LADA će se na stazi takmičiti sa poboljšanom verzijom Veste TC1. Kada će ruski proizvođač doći do prve pobede?
 5. Yvan Muller obovio je ugovor sa Citroenom, jer veruje da je sposoban da osvoji petu titulu šampiona. Da li će u tome uspeti?
 6. Trka u Argentini pomerena je za avgust. Da li će Lopez izboriti pobedu u Termas de Rio Hondo četiri godine zaredom?
 7. MAC3 bice osveženje ove godine u Svetskom šampionatu turing automobila. Da li će biti spremni da se dokažu kada sezona pocne?
 8. Ove godine, postoji nov sistem trka. Na početku sezone, trka 1 i trka 2 nazivaju se Trka otvaranja sezone i Glavna trka. Koliko će novih pobednika tokom godine biti?
 9. Doslo je do promena i u Maroku. Sada je staza Moulay El Hassan u Marakešu polu trajni objekat.
 10. Prošle godine održane su dve trke u Vila Realu. Da li će se ove godine navijači radovati pobedi domaćeg vozača – Tiaga Monteira?
 11. Ponovo će legendarni Nurburgring Nordschleif iziskivati maksimum od vozača. Da li će neko uspeti da spreči Lopeza i Mullera da opet budu najbolji?
 12. Hugo Valente pokazao je dobar tempo i dosta potencijala u 2015. godini. Da li će dobiti priliku da se pokaze još više?
 13. Citroen C-Elysée će sezonu početi sa 80 kilograma dodatne težine u odnosu na prosligodišnjih 60 kilograma. Kako će se ova promena odraziti na performanse?
 14. Vozači koji voze samostalno, dobijaće tokom sezone finansijsku pomoć od WTCC-a. Suma planirana za ove potrebe je 500.000 evra. Da li će Mehdi Bennani napredovati i sledeću sezonu završiti kao najbolji nezavisni vozač?
 15. Demoustier je prešao iz Chevroleta u Citroen. Šta će postići mladi Francuz?
 16. FIA European Touring Car Cup (ETCC) , ogranak WTCC-a, održace svoje trke isto kada i Svetski šampionat. Vozaču koji osvoji titulu u ETCC šampionatu, bice obezbeđeno učešće u WTCC-u 2017. godine. Ko će se izboriti za priliku o kojoj svaki vozač sanja?

Milica Cvetić

Milica se odnedavno priključila sajtu, ide u srednju školu i pored brojnih obaveza ima vremena da isprati domaći šampionat, Formulu 1 i Moto GP.

Video