Devojčica u svetu muškaraca – Kiara Fontanesi

Na nedavno odžanoj trci u Misanu imali smo prilike da porazgovaramo sa Kiarom Fontanesi, 21-ogodišnjom Italijankom, prvom ženom koja je povezala pet titula Svetskog motokros prvaka. I da, deo je Monster Energy ekipe.

Pored veoma uspešne karijere, u poslednje vreme je sve češće pominju kao devojku Mavericka Vinalesa. Nas je najviše zanimala njena profesionalna strana, ali smo se kroz razgovor dotakli i drugih tema.

Fontanesi Gašparević

Kako motokros spada u veoma zahtevnu disciplinu, za koju je potrebna ozbiljna fizička sprema, pitali smo Kiaru otkud to da se odlučila baš za ovaj sport?

Kiara: Odlično pitanje. Sve je krenulo kada sam bila jako mala. Moj brat, koji je šest godina stariji od mene je vozio motor i baš zbog toga je otac odlučio da je u redu da i ja dobijem svoj motor. Za mene je sve to bila zabava, samo sam se igrala.. Na kraju, kako sam rasla, morala sam promeniti motor i tata je predložio da se oprobam u trkama. Pokušala sam i bila sam bolja od nekih momaka. Od tada samo idem stepenicu po stepenicu i radim dalje.

Kiara u svom pohodu na titule vozi Yamahu već duži niz godina, a na njoj se uvek nalazi broj osam, Zašto? Postoji veoma jednostavan odgovor.

Kiara: Kada sam ulazila u šampionat Sveta Yamaha je bila najbolja prilika koju mogu prihvatiti. Od tada radimo zajedno na obostrano zadovoljstvo. Situacija sa brojem je još jednostavnija – Moj brat je na motoru nosio broj osam. Kada sam vozila prvu trku stavila sam ist broj, koji se na tabli nalazi i dan danas.

KiaraFontanesi_Sardegna_ 37

Ono po čemu je Kiara ušla u istoriju svakako su pet uzastopnih titula koje je ostvarila u motokros šampionatu Sveta za žene. Svakako da do toga nije bilo lako doći, a njoj je to pošlo za rukom sa svega 21 godinom.

Kiara: Kada pobedite zaboravljate koliko je bilo teško stići do toga, ali… Od samog početka sam radila vredno, prelazila sam ogromne prepreke, suočavala sam se sa izazovima i na kraju uvek uspevala da izađem kao pobednica. Nije bilo ni malo jednostavno, u pitanju su velika odricanja, ali mislim da se isplatilo.

Monster_Fontanesi_MXGP_2015_R13_XR_2424

U svojim vitrinama Kiara Fontanesi ima i bronzanu medalju sa X Games-a u Los Anđelesu, gde je bila jedini predstavnik Italije.

Kiara: Bio je to veliki šou, jedno veliko iskustvo. Bila sam jedina iz Italije i otišla sam s ciljem da pobedim. Vodila sam, ali bio je to jedan od onih dana kada vam ništa ne ide. Na kraju sam završila kao treća. Dobro je da sam bila na podijumu, razlika između mene i prvoplasirane devojke je bila veoma mala, bilo smo blizu. Na kraju, poenta je da sam tamo bila po prvi put i znam da mogu mnogo, mnogo bolje.

KiaraFontanesi_Sardegna_# 03

Nismo mogli da se ne dotaknemo i privatne teme o kojoj broji štampa u Italiji. Pitali smo je ko joj je omiljeni MotoGP vozač?

Kiara: Znam na šta ciljate. Moram da kažem da mi je omiljeni MotoGP vozač Valentino Rossi, ali svakako da ću sutra navijati za svog dečka.

Primetili smo i da ona ima mnogo više titula od Vinalesa. Zanimalo nas je šta on ima da kaže na to.

Kiara (kroz smeh): Da, zaista je tako, međutim nikada nismo pričali o tome. Nas dvoje smo jedno drugom najveća podrška. Ovih dana uživamo da zajedno vozimo motokros, odlazimo u teretanu, zabavljamo se… Dovoljno se dobro međusobno poznajemo i znam da Maverick daje sve od sebe, pogotovo u poslednjih nekoliko godina i verujem da ćemo uzeti još neku titulu.

Kada je reč o budućnosti Kiara nastavlja istim tempom i u 2016. godini.

Monster_Fontanesi_MXGP_2015_R10_RX_3518

Igor Gašparević

Igor je jedan od osnivača sajta. Od 1997. godine ne propušta ni jednu moto trku u Šampionatu Srbije. Voli da piše i trudi se da bude objektivan. Osim pisanja, zadužen je i za društvene mreže, tako da vam uglavnom on odgovara na sva pitanja.

Video